Specialna olimpiada Slovenije, športno gibanje za osebe z motnjami v duševnem razvoju, jutri in pojutrišnjem, 31.1. in 1.2., v Kranjski Gori pripravlja letošnje največje tekmovanje. 150 športnikov bo tekmovalo v alpskem smučanju, smučarskem teku in krpljanju, za najboljše pa bo to odskočna deska za naslednje veliko tekmovanje – Zimske svetovne igre prihodnje leto v italijanskem Torinu. Prihajajo tudi gostje iz Avstrije in zamejstva, skupno pa bo tekmovalo 28 ekip.

Prve zimske igre Specialne olimpiade Slovenije segajo že v leto 1992, leto dni kasneje – leta 1993, pa je slovenska ekipa že tekmovala na svojih prvih Zimskih svetovnih igrah v Schladmingu. Razmah, ki ga je od takrat – torej v 32 letih, doseglo specialno-olimpijsko gibanje v Sloveniji, je težko izmeriti v besedah ali boljših rezultatih. »Nasmehi tekmovalcev so namreč tisti, ki štejejo največ«, meni predsednica Specialne olimpiade Slovenije Suzana Bohorč. »Zadnje igre smo pred štirimi leti za las spravili skozi šivankino uho pred koronskim obdobjem, zato smo še toliko bolj veseli, da smo ponovno priča tako velikemu tekmovanju. Še posebna zahvala gre požrtvovalnim članom organizacijskega odbora, ki so leto in pol pripravljali igre. Treba je namreč vedeti, da je temelj specialno-olimpijskega gibanja prostovoljstvo in da je to pot celotna gorenjska regija stopila skupaj. Verjamem, da bodo igre za vse naše tekmovalce posebno doživetje.«

Otvoritev iger, ki bo v sredo, 31. januarja, ob 17. uri bo potekala v centru Kranjske Gore v t.i. Alpski vasici, za zabavni del pa bo poleg Kekca poskrbel Denis Porčič, Chorchyp. Med govornicami bodo poleg predsednice SOS še županja Občine Kranjska Gora ga. Henrika Zupan, predsednica Zveze Sožitje Branka Perne in guvernerka Zveze Lions klubov Slovenije mag. Brigita Pečovnik. Tekmovanja v alpskem smučanju bodo potekala na smučišču Brsnina, smučarski tek in krpljanje pa v tekaškem centru v Ratečah. Oba dneva bodo tekmovanja potekala od 10.-12.30 ure, prvi dan predtekmovanja, drugi dan pa finala.

Naslednja postaja – Torino

Na tokratnih igrah se bodo tekmovalci merili tudi za posebne točke, ki najboljše peljejo na Zimske svetovne igre, ki jih bo prihodnje leto gostil italijanski Torino. Slovenijo bo tam zastopalo 18 tekmovalcev – po sedem alpskih smučarjev in smučarjev tekačev ter štirje krpljarji. Vsega tega pa ne bi bilo moč izvesti brez dveh pomembnih partnerjev Zveze za šport invalidov Slovenije – slovenskega paralimpijskega komiteja in Zveze Sožitje, krovne slovenske organizacije za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju. Podelitev medalj bo potekala v četrtek, 1.2., od 14.-16. ure v dvorani hotela Kompas, medalje pa bodo podeljevali skakalka Urša Bogataj, alpinist Matija Volontar, nekdanja smučarja Jure Košir in Alenka Dovžan ter veslač Iztok Čop.

Print Friendly, PDF & Email