Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program »Paralimpijski šolski dan«, ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem. V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15. Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimpijskega športa, preizkus športov v telovadnici in predstavitev športno-življenjske zgodbe parašportnika.

Po šolskih počitnicah smo se naprej odpravili v Ribnico, kjer smo bili v torek, 5. februarja. Mladim smo predstavili paralimpijsko gibanje, s svojo življenjsko zgodbo je zbrane navdušil paraplavalec Aleš Sečnik. Mladi so se lahko preizkusili v parašportih, še bolj podrobno s košarko na vozičkih, boccio, golbalom, preizkusili so se tudi na poligonu za slepe.

Dan za tem, 6.3., smo obiskali Dvojezično osnovno šolo Dobrovnik, kjer je svojo navdihujočo športno zgodbo predstavil paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek. Mladim smo predstavili tudi parašporte in predstavili paralimpijsko gibanje.

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, projekt sofinancira tudi Fundacija za šport.

Društvo za kulturo inkluzije je podizvajalec programa.

 

Print Friendly, PDF & Email