Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program »Paralimpijski šolski dan«, ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem. V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15. Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimpijskega športa, preizkus športov v telovadnici in predstavitev športno-življenjske zgodbe parašportnika.

13. in 14. marca smo obiskali dve šoli: OŠ Miren in Osnovno šolo Središče ob Dravi.

V sredo, 13.3. ,smo bili na OŠ Miren, podružnice Bilje. Mladim smo predstavili paralimpijsko gibanje, s svojo življenjsko zgodbo je zbrane navdušila paraplezalka Manca Smrekar. Mladi so se lahko preizkusili v parašportih, še bolj podrobno s košarko na vozičkih, boccio, golbalom, preizkusili so se tudi na poligonu za slepe.

V četrtek, 14.3., smo bili na OŠ Središče ob Dravi. Mladim smo predstavili paralimpijsko gibanje, s svojo življenjsko zgodbo je zbrane navdušil nekdanji paraatlet Janez Hudej, lani tudi dobitniki Bloudkove plakete. Mladi so se lahko preizkusili v parašportih, še bolj podrobno s odbojko sede, košarko na vozičkih, boccio, golbalom, preizkusili so se tudi na poligonu za slepe.

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, projekt sofinancira tudi Fundacija za šport.

Društvo za kulturo inkluzije je podizvajalec programa.

Print Friendly, PDF & Email