Leto je naokoli, mesec maj pa je že dve desetletji rezerviran za največji namiznoteniški turnir za svetu za športnike invalide. Tudi letos ni nič drugače – Slovenija v Laškem med 7.5. in 11.5. gosti že 19. po vrsti I Feel Slovenia Thermana Open. Turnir organizira Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite. Dobro utečeni in vseh bitkah preizkušeni organizacijski odbor vodi Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK.

10-članska reprezentanca

Na tem mestu iskreno vabilo, da se nam pridružite na turnirju, ki bo potekal v Športni dvorani Tri Lilije (na naslovu:  Poženelova ulica 22, 3270 Laško). Prenovljena športna dvorana, tudi z novim parketom, je dostopna in s svojim arhitekturnimi rešitvami prilagojena invalidom. Razlog več, točneje kar 10 razlogov več za vaš obisk, pa predstavlja 10-članska domača, slovenska reprezentanca, ki bo nastopila v Laškem. Za Slovenijo bodo igrali Luka Trtnik, Ljubiša Gajić, Karin Praček, Gašper Mlakar, Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Primož Kancler, Peter Jereb, Edi Ravnjak in Tomaž Ravnjak. Ekipo bo vodil trener Ožbej Poročnik, asistiral mu bo Bojan Lukežič.

:: Aplikacija turnirja I Feel Slovenia Open Thermana Laško

:: Spletni prenos iz Laškega

Skoraj cel svet v Laškem

„Počaščeni in ponosni smo, ker v Laškem vnovič organiziramo največji turnir na svetu. To bo letošnji največji turnir, večji tudi od paralimpijskega turnirja na paralimpijskih igrah v Parizu. Letos imamo v Laškem zbrano vnovič vso svetovno elito, manjka le Kitajska,“ Gorazd Vecko, športni direktor turnirja, ne skriva navdušenja na turnirjem, kjer bodo tekmovali športnice in športniki iz 45 držav, skupaj jih bo 273, poleg njih še 197 spremljevalnega osebja. „Najboljši bodo prišli v Laško, da pridobijo pomembne točke za boljše izhodišče na paralimpijskem turnirju v Laškem. Turnir v Sloveniji je eden od dveh turnirjev na svetu s faktorjem 40, kar prinaša bogat izplen točk za vse, ki ciljajo v Parizu najvišje,“ Gorazd Vecku o pomenu turnirja. Opazno je tudi to, da so se reprezentance letos odločile, da v Laško pošljejo predvsem svoje najboljše igralke in igralce. Vsem je jasno: pred vrati so paralimpijske igre, vrhunec štiriletnega trenažnega treninga procesa.

Impozanten razvoj

Tekmovanje se bo začelo v torek, 7. maja, nadaljevalo pa v sredo in četrtek. Petek, 10.5., in sobota, 11.5., bosta v znamenju dvojic in mešanih ekip. Gorazd Vecko je tista strokovna avtoriteta, ki je najbolj kompetentna za oceno razvoja parašporta, konkretno namiznega tenisa. „Parašport se razvija, raste in strahovito napreduje. Tako po nastopih, igrah kot po kvaliteti. Še vedno so sveži in navdušujoči odmevi po turnirju Singapore Smah 2024, kjer so se predstavili tudi parašportniki. Publika jih je z velikim navdušenjem pozdravila in sprejela, tudi zavoljo dihjemajočih potez in točk. Poleg tega vse parašportnikov igra po najmočnejših ligah, tudi izven Evrope. Vse bolj prisoten pa je tudi trend, da si igralke in igralci izkušnje nabirajo v posameznih akademijah, ki lahko na enem mestu s svojo celostno ponudbo dajo več kot klubi in reprezentance,“ Vecko o kvaliteti in razmahu parašporta, posledično pa tudi razmahu in razvoju organizacije velikih mednarodnih dogodkov.

Minilo je 20 let

Prvič smo v Laškem turnir organizirali leta 2004, med 28. aprilom in 2. majem pa se je v Laškem pomerilo 176 tekmovalk in tekmovalcev iz 21 držav. Na turnirju so se najbolj tedaj izkazali Francozi, ki so osvojili kar 25 medalj: 10 zlatih, 11 srebrnih in 4 bronaste. Odlična je bila tudi naša sedanja reprezentantka Andreja Dolinar, ki je osvojila dve zlati kolajni – v posamični in ekipni konkurenci skupaj z nekdanjo paralimpijsko prvakinjo šampionko Matejo Pintar Pustovrh, ki je bila bronasta med posameznicami. Z organizatorskimi izkušnjami je turnir iz leta v leto postajal pomembnejši športni dogodek, z izjemo leta 2007, ko je gostiteljstvo prevzela Kranjska Gora, pa je vsa leta potekal v Laškem. Leta 2008 so prvič sodelovali športniki iz več kot 30 držav, leta 2015 pa je število sodelujočih držav naraslo na 40.

Prenovljena dvorana

V Laškem se parašportniki in naš turnir počutimo dobrodošle in sprejete. Letos pa imamo na voljo tudi prenovljeno športno dvorano Tri lilije. Investicijo sta sofinancirala ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v znesku 250.000 evrov in Fundacija za šport, ki je prispevala 38.744 evrov. Naložba je zajemala dva sklopa del. Prvi sklop se je nanašal na posodobitev sistema hlajenje, drugi sklop del je zajemal zamenjavo dotrajanega športnega parketa, popravilo in čiščenje izvlečnih tribun ter risanje črt in barvanje parketa. V času tekmovanja bomo imeli na voljo organizirane prevoze z električnimi avtomobili in okolju bolj prijaznimi avtobusi. „Navdušeni smo nad prenovljeno dvorano, ki Laškemu odpira nove dimenzije in možnosti razvoja športnega turizma,“ je jasen Vecko, ki bo tik pred paralimpijskimi igrami, sredi poletja, v Laškem pripravil najmočnejši trening kamp. Več deset držav je potrdilo udeležbo, pridejo pa ekipe, katerih članih ponavadi na paralimpijskih igrah sežejo po 25 do 35 medaljah.

Print Friendly, PDF & Email