V Šempetru se je danes končal turnir Zlate lige narodov, kjer se je v četrti izvedbi tega tekmovanja za naslov pomerilo šest držav. Na koncu so prvakinje postale igralke Italije, ki so na petih tekmah zbrale prav toliko zmag. Nemčija je bila srebrna, naša ženska reprezentanca odbojke sede pa je po porazu z Nemčijo in Italijo zasedla končno 3. mesto.

Vsak z vsakim

Na turnirju so poleg Slovenk nastopile še reprezentance Italije (tudi aktualne evropske prvakinje), Ukrajine, Nemčije, Poljske in Madžarske. Ekipe so se pomerile med sabo, po sistemu vsaka z vsakim.

Zlata liga narodov, Šempeter, 3.-5.5.
1. Italija
2. Nemčija
3. Slovenija
4. Ukrajina
5. Poljska
6. Madžarska

Slovenska reprezentanca

Slovenija je zaigrala v postavi: Jana Ferjan, Saša Kotnik, Mira Jakin, Suzana Ocepek, Klara Vrabič, Vesna Pogačar, Tija Vrhovnik, Barbara Kocmur, Valentyna Brik in kapetanka Lena Gabršček. Za našo ekipo je bil to zadnji turnir pred paralimpijskimi igrami v Parizu, kjer bo reprezentanca nastopila četrtič v svoji zgodovini.

Tri zmage, dva poraza

Slovenija je prvi dan tekmovanja, v petek, v Šempetru prepričljivo opravila tako z Madžarsko kot Poljsko, vsakič 3:0 v nizih. V soboto so varovanke selektorja Simona Božiča naprej popoldan s 3:1 premagale Ukrajino, potem pa zvečer klonile proti razigrani Nemčiji (1:3). V ponovitvi finala z zadnjega evropskega prvenstva lani v Italiji so prav Italijanke v Šempetru s 3:0 porazile Slovenijo in osvojile naslov.

Pričakovali več

„Za nekoga je tretje mesto dobro, mi pa smo reprezentanca, ki se s tretjim mestom ne more zadovoljiti. Osebno sem pričakoval, da bomo vsaj mesto višje, saj je to realno. Žal pa je prišla tekma proti Nemčiji, ki je nismo odigrali dobro. Na zadnji tekmi pa smo dokazali, da lahko pariramo tudi evropskim prvakinjam. Poudariti moram še to, da je to turnir, kjer lahko v vsaki reprezentanci igrata dve igralki z minimalno poškodbo. To pa sta praviloma igralki, ki sta tudi najboljši v ekipi. Proti nam so z dvema „minimalkama“ igrale vse ekipe na tem turnirju. Verjetno bi tudi mi segli po taki rešitvi, a takih igralk preprosto nimamo. Ta turnir je služil kot vpogled v stanje, ki nas čaka na paralimpijskih igrah v Parizu, sploh tekma proti Italiji je bila že taka,“ je po turnirju povedal selektor Simon Božič.

Čakajo zmago proti Italiji

„Proti Italiji nismo igrali slabo, v prvih dveh setih smo imele vse v svojih rokah, a nam je na koncu vedno nekaj zmanjkalo. Občutek imam, da se kar malce bojimo zmagati proti tej Italiji. A verjamem, ko nam bo to prvič uspelo, to ne bo več problem. Dejstvo je, da je že velik naš uspeh, da smo jih prisilili, da so na tem turnirju igrale z dvema igralkama z minimalno poškodbo. To pomeni, da smo mi dobro igrale. Tekmo bi lahko celo dobile, a se je obrnilo v njihovo korist, povsem primerljiva ekipa z njimi smo,“ pa je turnir ocenila kapetanka Lena Gabršček.

Tekme Slovenije v Zlati ligi narodov:

3.5.
Slovenija – Poljska 3:0 (25:8, 25:12, 25:13)
Slovenija – Madžarska 3:0 (25:18, 25:6, 27:25)

4.5.
Slovenija – Ukrajina 3:1 (25:8, 19:25, 25:12, 25:17)
Slovenija – Nemčija 1:3 (24:26, 25:19, 22:25, 18:25)

5.5.
Slovenija – Italija 0:3 (24:26, 19:25, 19:25

Četrta kolajna

Turnir Zlate lige narodov se je igral letos četrtič. Slovenija je edina reprezentanca, ki je na vseh dosedanjih treh Zlatih ligah narodov osvojila kolajno. Leta 2022 je bila srebrna, letos pa še tretjič tretja (2021, 2023, 2024).

Od petka do nedelje so se izkazali tudi domači navijači, ki so pripravili izvrstno atmosfero in bodrili naše odbojkarice.

Foto: Tadej Kreft/ParaVolley Europe

Print Friendly, PDF & Email