V Laškem se je s finalnimi obračuni sklenil 19. I Feel Slovenia Thermana Open, največji namiznoteniški turnir na svetu za parašportnike. Turnir je zgledno organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite, krovna nacionalna organizacija za parašport. To je bil tudi zadnji tako močan turnir pred paralimpijskimi igrami, ki bodo letos v Parizu med 28.8. in 8.9.

Super test za Pariz

„Ta turnir je bil vnovič izredno močan, tekmovale so igralke in igralci, skupaj 274, iz 45 držav. Manjkala je le Kitajska, ki pa letos niti na en turnir ni odšla komplektna kot ekipa. Tekmovalcev je bilo malce manj kot v preteklosti. A je to tudi razumljivo: letos je paralimpijsko leto, zato je večina igralk in igralcev že kvalificiranih za paralimpijske igre v Parizu. Številni so turnir v Laškem izkoristili za trening tekme v dvojicah in mešanih dvojicah, saj bosta prav ti tekmovanji letos prvič tudi na paralimpijskih igrah. Omenil bi še to, da je bil letošnji turnir zaradi nekaj manjšega števila udeležencev tudi bolj prijazen do vseh tekmovajočih. Ko smo polno zasedeni, se igra od osmih zjutraj do desetih zvečer, zdaj smo zadnje partije začeli ob 19. uri, zato so imeli vsi sodelujoči več časa za regeneracijo,“ je o turnirju povedal Gorazd Vecko, športni direktor turnirja, ki je bil tokrat vnovič v dvojni vlogi: poleg mesta direktorja je uspešno vodil tudi britansko namiznoteniško reprezentanco.

Tudi trajnostno naravnani

„Predvsem bi se rad zahvalil strokovnemu vodstvu turnirja, vsem ekipam in reprezentancam, ki so prišle v Laško, in vsem partnerjem naše športne zgodbe. Lahko rečem, da smo že dve desetletji skupaj. Tu je zagotovo Thermana Laško, ki skrbi za namestitev in prehrano, Športni dvorani Tri lilije ter upravniku dvorane, prevozniku Nomago ter Občini Laško, ki soorganiza in pomaga predvsem na polju dostopnosti. Vesel sem, ker je dvorana v Laškem dobila tudi klimatsko dvorano, ki še izboljšuje kvaliteto izvedbe športnih dogodkov na najvišji ravni. Poskrbeli pa smo, da je turnir tudi trajnostno naravnan. Pri organizaciji in izvedbi ne uporabljamo več PVC izdelkov, uspešno so jih nadomestili (tudi) papirnati. Tako so sodniki loparje polagali v papirnate, ne pa več v plastične vrečice. Poskrbeli smo, da se voda toči iz galon, lončki pa so iz naravi prijaznih materialov,“ je povedal Lazar, ki je izpostavil obči, športni, tudi nacionalni pomen, da Slovenija gosti tak turnir. „Turnir je pomemben! S poročanjem o turnirju in dogajanju v Laškem nas spoznava slovenska javnost, hkrati pa za parašport slišijo invalidi, ki se s športom morda še ne ukvarjajo. Taki turnirji, taki športni dogodki na najvišji mednarodni ravni, so dobro vabilo za vse, da se v parašportu preizkusijo. Hkrati pa je prav parašport tisti medij, ki predvsem invalidom omogoča lažjo in učinkovitejšo socializacijo,“ pove Damijan Lazar.

Slovenska deseterica

Slovenija je v Laškem nase opozorila tudi po tekmovalni plati. Za Slovenijo so igrali Luka Trtnik, Ljubiša Gajić, Karin Praček, Gašper Mlakar, Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Primož Kancler, Peter Jereb, Edi Ravnjak in Tomaž Ravnjak. Ekipo je vodil trener Ožbej Poročnik, asistiral mu je Bojan Lukežič. V posamični konkurenci se je najvišje, med najboljših osem v svoji tekmovalni kategoriji, zavihtela Andreja Dolinar, tudi najbolj izkušena tekmovalka. Prvič so na turnirju zaigrali Gašper Mlakar, Edi Ravnjak in Peter Jereb. „Drugi del turnirja je bil namenjen dvojicam, kjer nismo bili nosilci skupin, zato je izkupiček zadovoljiv in pričakovan. Ta turnir je služil mladim za nabiranje dragocenih izkušenj za prihodnost in tudi nekaj lepo dobljenih nizov. Andreja Dolinar pa je vnovčila izkušnje ter kvaliteto in prišla do četrtfinala. Zdaj pa delamo in treniramo dalje. Izhodišča za naprej so dobra, trenira se kvalitetno, Zveze ŠIS-SPK pa zagotavlja dovolj treningov. Tisti, ki bodo pridni in bodo še naprej vlagali naprej, ti bodo napredovali v nekem doglednem času in zmage tujih reprezentanc proti Sloveniji ne bodo več samoumevne,“ je črto pod turnir potegnil še selektor Ožbej Poročnik. V prihodnjih dneh pa se na Tajsko odpravlja naš reprezentant Ljubiša Gajić, ki bo skušal na paralimpijskem kvalifikacijskem turnirju priti do vozovnice na paralimpijske igre v Parizu.

20 let

Prvič smo v Laškem turnir organizirali leta 2004, med 28. aprilom in 2. majem pa se je v Laškem pomerilo 176 tekmovalk in tekmovalcev iz 21 držav. Na turnirju so se najbolj tedaj izkazali Francozi, ki so osvojili kar 25 medalj: 10 zlatih, 11 srebrnih in 4 bronaste. Odlična je bila tudi naša sedanja reprezentantka Andreja Dolinar, ki je osvojila dve zlati kolajni – v posamični in ekipni konkurenci skupaj z nekdanjo paralimpijsko prvakinjo šampionko Matejo Pintar Pustovrh, ki je bila bronasta med posameznicami. Z organizatorskimi izkušnjami je turnir iz leta v leto postajal pomembnejši športni dogodek, z izjemo leta 2007, ko je gostiteljstvo prevzela Kranjska Gora, pa je vsa leta potekal v Laškem. Leta 2008 so prvič sodelovali športniki iz več kot 30 držav, leta 2015 pa je število sodelujočih držav naraslo na 40.

Največ za Južno Korejo

V posamični konkurenci so slavile Giada Rossi (ITA), Jiyu Yoon (KOR), Borislava Perić-Ranković (SRB), Sunghye Moon (KOR), Maryna Lytovchenko (UKR), Bly Twomey (GBR), Florencia Perez (ČIL), Li Na Lei (AUS), Qian Yang (AUS), Ebru Acer (TUR), v moški konkurenci pa so zmagali Hyeon Uk Kim (KOR), Fabien Lamirault (FRA), Jenson Van Emburgh (USA), Wanchai Chaiwut (THA), Ming Chih Cheng (TPE), Matteo Parenzan (ITA), William John Bayley (GBR), Clement Berthier (FRA), Laurens Devos (BEL), Filip Radović (ČG), Samuel Philip Von Einem (AUS). V posamični konkurenci so po tri naslove osvojile predstavniki in predstavnice Avstralije in Koreje. V igrah (mešanih) dvojic se je najbolj izkazala Južna Koreja, ki je v 11 kategorijah prišla do dveh zlatih kolajn in zmag, po eno zlato so osvojili Japonska, Poljska, Francija, Tajska, Švedska, Velika Britanija, Turčija, Norveška in Tajvan.

Print Friendly, PDF & Email