Slovenska reprezentanca gluhih košarkarjev, vodil jo je trener Jaka Hladnik, je s porazom proti Španiji sklenila evropsko prvenstvo v Malagi, kjer je zasedla končno 8. mesto.

Po koncu tekme je bilo zelo ganljivo, saj je legenda košarke in kapetan naše ekipe Miha Zupan svojim soigralcem sporočil, da je zaključil z aktivnim igranjem košarke, a vendar ostaja pri košarki: iskal bo mlade talente in skušal obdržati košarko gluhih na visoki ravni. Hvala, Miha, za vse, kar si v svoji dolgoletni uspešni karieri storil za nas in košarko.

„Na prvenstvo smo odšli z željo, voljo po uvrstitvi na olimpijado gluhih. Žal nam to zaradi takih in drugačnih posledic oziroma stvari, ki so se nam zgodile, ni uspelo. Krivda je v prvi vrsti moja, ostali so dali, vsi igralci, kolikor so lahko dali od sebe. Žal nas je malo presekala poškodba Mihe Zupana, po tej poškodbi smo se težko zbrali oziroma fantje niso več zaupali več vase in so imeli težave s samozavestjo. Na tem prvenstvu je bila ena svetla točka: to je naš košarkar Maks Podgoršek, ki je dokazal, da kljub 14 letom, da ga čaka velika kariera. Čez dve, tri leta bo nosilec naše igre.“ je po tekmi povedal selektor Hladnik, ki je dodal še tole: „Mihi Zupanu se moramo vsi zahvaliti za njegov doprinos. Sam menim, da brez njega ne bi bilo tako uspešne košarkarske zgodbe.“ 

„Fantje so končno dali srce na parket in se borili do konca, za kar se jim lepo zahvaljujem. Nimam nobene zamere in videl sem, da je prišel čas. Res imam grenak priokus, ker nismo ničesar zmagali. Zato glavo gor in gremo naprej,“ je po zadnji tekmi v karieri povedal Miha Zupan, ki je bil poleg pri vseh odmevnih uspehih Slovenije v zadnjih 25 letih. Naši košarkarji so bili leta 2004 in 2010 najboljši v Evropi. Najboljši rezultat na svetovnem prvenstvu so dosegli leta 2002, ko so bili v Grčiji drugi. Dvakrat so bili srebrni na olimpijadi gluhih.

EP v košarki, predtekmovanje:

22.6.
Litva – Slovenija 70:54

23.6.
Španija – Slovenija 86:81

25.6.
Italija – Slovenija 83:81

četrtfinale, 27.6.
Slovenija – Ukrajina 54:108

tekma za mesta od 5. do 8., 28.6.
Slovenija – Italija 42:78

tekma za 7. mesto, 29.6.
Slovenija – Španija 69:79

Print Friendly, PDF & Email