Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite je od četrtka, 27.6,, do nedelje, 30.6., v Laškem v Thermani Laško in bližnjih športnih dvoranah organizirala 6. Paralimpijski tabor za družine. Na taboru je 46 udeležencev spoznavalo paralimpijske športe. Za vse zbrane, otroke in starše, smo pripravili zanimiva predavanja in delavnice in seveda srečanje s parašportnikom.

Dobrodošli in sprejeti v Laškem

„V Laškem smo bili šestič, poletni tabor v Laškem je postal že tradicionalen. Kapacitete v hotelu Thermana Laško so ustrezno prilagojene našim potrebam in izzivom, različnim vrstam invalidnosti, pa v Laškem in v Thermani Laško nas vedno lepo sprejmejo. Blizu imamo na voljo tudi dve telovadnici, blizu je tudi kegljišče v Celju, ki smo ga obiskali v soboto,” je uvodoma povedala vodja tabora Majda Kočar, ki je dodala, da je bil letošnji termin tabora malce prilagojen. Ponavadi tabor poteka konec avgusta, letos pa bodo v tistem času paralimpijske igre, zato smo se zbrali že konec junija.

Prilagojen nabor športov

„Otroci so spoznavali različne športne panoge. Letos smo nabor malce spremenili oz. prilagodili otrokom oz. njihovim oblikam invalidnosti. Tako smo spoznali kar nekaj športov za slepe in slabovidne (showdown, atletika za slepe, kegljanje), predstavili smo tudi dvoransko balinanje in hokej na električnih vozičkih in atletiko. Za nekaj otrok so ti športi povsem novi, veseli smo, ker se otroci vračajo na tabor, eni pridejo tudi zato, ker so prejšnje leto spoznali tu prijatelje, prijateljstvo pa je ostalo in so letos spet skupaj na taboru,“ nadaljuje Majda Kočar, ki dodaja: „Poslanstvo tabora je otrokom in staršem predstaviti šport, jih seznaniti s tem, kakšne vse možnosti imajo njihovi otroci in s čim se lahko ukvarjajo. Da se potem otroci v nadaljevanju s temi športi tudi dejansko ukvarjajo.  Otroci in starši so bili zadovoljni, to je ključno in osnovno. V teh štirih dneh se je vsem nam zgodilo veliko novih stvari, lepo je bilo.”

Od četrtka do nedelje

Udeleženci tabora so se zbrali v četrtek, ko so se zvečer spoznali, v petek pa že začeli s spoznavanjem športov. Tako so se na OŠ Debro preizkusili v paraatletiki, ki jo je predstavil trener Janez Hudej. Maja Bobnar, selektorica reprezentance v dvoranskem balinanju, je s svojo ekipo mlade seznanila z igranjem boccie. Poligon za slepe sta izvedla trener Roman Kejžar in slepi tekač Robi Kogovšek. Igrali smo tudi hokej na električnih vozičkih, predstavila sta ga Andraž Velušček in Matjaž Bartol. Peter Zidar, tudi dvakratni svetovni prvak ekipno in posamezno, je s svojo ekipo predstavil showdown. Popoldan smo plavali in kolesarili, večer smo preživeli v družbi Plesnega kluba Zebra, vmes pa pozorno spremljali pri kemijskih eksperimentih, ki jih je pripravila ekipa Leka. V soboto smo bili na kegljišču v Celju, kjer nas je s prvinami kegljanja seznanila dolgoletna trenerka Silva Razlag. V Laškem nas je obiskal in s svojo navdihujočo zgodbo nagovoril Darko Đurić, nekdanji evropski in svetovni paraplavalni prvak. Zvečer smo si v športni dvorani OŠ Debro ogledali pravo košarkarsko tekmo, med sabo so se pomerili naši reprezentanti, košarka na vozičkih, saj se v teh dneh pripravljajo na prihajajoče evropsko prvenstvo. V nedeljo nas je obiskala maskota Zdravko Lidl, dan pa smo končali s športnim tekmovanjem med družinami.

Matevž se je našel, mama srečna

„Moj najljubši šport je namizni tenis, ker ga tudi treniram in v tej igri zelo uživam. Navdušil sem se v šoli, kjer smo imeli namiznoteniški krožek. Tako mi je bilo dobro, da sem se kar vpisal v klub, kjer treniram po petkrat na teden. Eden do mojih trenerjev v NKT Mengeš je tudi paralimpijec Luka Trtnik. Na taboru sem tretjič, lepo mi je to, spoznavam nove prijatelje in nove šport,“ je bil navdušen 11-letni Matevž iz Mengša. „Letos smo tretjič, pozimi smo bili tudi na zimskem paralimpijskemu taboru. Vesela sem, ker se je Matevž našel v športu, v namiznem tenisu zelo uživa. Da se otrok tako najde, da se takole vključi, je velika stvar in veliko zadovoljstvo tudi za nas starše. S tem Matevž in vsi ostali otroci dokazujejo, da zmorejo, čeprav imajo določene primanjkljaje. Vsem staršem, ki še oklevajo, svetujem, da otroke pustijo v šport. Še posebej, če otroke to veseli in jim to nariše nasmeh. Otroka je potrebno enostavno spustiti. Smo pa včasih mi starši taki, da bi otroka zavili kar v vato, kar pa ni prav. Dajmo jim možnost,“ je povedala Matevževa mama Barbara.

Legenda parašporta rad na tabor

„Vedno z veseljem pridem na paralimpijski tabor. Da mladim pokažem nekaj iz paraatletike, ki je zame najljubša parašportna panoga. Vesel sem, le kdo tudi kaj odnese od tega, kar sem jim povedal. Pozdravljam idejo paralimpijskega tabora in si le želim, da bi prihodnje tudi s pomočjo tega tabora dobili kakega vrhunskega parašportnika. Mladi so bili zelo vedoželjni, kar požirajo, kar jim povemo in pokažemo, zato je res lepo delati z njimi. Mlade zanima vse: predstavili smo jim metalne panoge (krogla, kopje, disk), preizkusili pa so tudi voziček za hitrostne vožnje, ki je namenjen atletskim tekaškim disciplinam. Vse, kar je na kolesih, jih še posebej privlači. Ugotovili pa so, da so ti vozički zelo hitri,“ je svoje vtise strnil Janez Hudej, ki je na taboru predstavil paraatletiko, izvedeli pa so tudi to, da je sam tekmoval na kar štirih paralimpijskih iger, treh svetovnih in evropskih prvenstev in je tudi vodja ekipnega atletskega ligaškega tekmovanja pri Zvezi paraplegikov Slovenije.

Print Friendly, PDF & Email