Do paralimpijskih iger v Parizu sta še slaba dva meseca, slavnostna otvoritev bo 28.8. v Parizu. Slovensko odpravo že tvorijo reprezentanca odbojke sede, paralokostrelski dvojec Živa Lavrinc&Dejan Fabčič ter parastrelec Franček Gorazd Tiršek.

Zdaj je tudi uradno, da je Slovenija dobila eno kvoto v paraatletiki, na podlagi rezultata je le ta pripadla metalcu diska Henriku Planku. Slovenija pa je ostala brez kvote v dvoranskem balinanju. Do 10.7. bo znano, ali bo Slovenija imela predstavnika v parakolesarstvu.

To je Henrik Plank

Henrik Plank živi in trenira v Šentjurju, njegov trener je Luka Cmok, Henrik pa je član AK Asflat Kovač Šentjur. Z atletiko se ukvarja 22 let. Sprva je metal kopje, suval kroglo in metal disk, danes tekmuje z diskom. Konec marca letos se je vrnil v atletske arene in v Italiji na mitingu svetovne serije z rezultatom 13,83 metra zasedel 5. mesto, z izkupičkom je prišel do norme za svetovno prvenstvo. Dosedaj je tekmoval na treh paralimpijskih igrah (Peking 2008, London 2012 in Tokio 2021). Sicer pa je Plank leta 2011 v Novem mestu vrgel kopje 17,42 metra, kar je še danes evropski rekord v njegovi kategoriji (F52). Leta 2014 je bil Plank 2 na svetovnem prvenstvu. Na zadnjih paralimpijskih igrah je v Tokiu v metu diska zasedel 7. mesto.

Vabljeni k branju:

V Šentjurju cenijo in spoštujejo paralimpijca Henrika Planka – Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (zsis.si)

Po 53. kolajno

Pariz bo med 28.8. in 8.9. gostil 17. poletne paralimpijske igre. Na paralimpijskih igrah bodo podelili 549 medalj v 22 parašportih, tekmovalo pa bo 4400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Do zdaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 kolajn, od tega kar 14 zlatih. Največ kolajn so osvojili v strelstvu, plavanju, namiznem tenisu in atletiki, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu. S po šestimi sta rekorderja atlet Franjo Izlakar in pokojni Jože Banfi (odbojka sede in plavanje). Prvo medaljo pa je leta 1972 osvojil Jože Okoren (srebro, met diska).

Foto: Sportida
Print Friendly, PDF & Email