Project Description

Parakolesarstvo

Občutek svobode, hitrosti in vetra v laseh, občudovanje narave ter spoznavanje novega na vsakem treningu – to je parakolesarstvo!

Paralimpijski šport, s katerim se lahko ukvarjajo športniki najrazličnejših vrst invalidnosti. Glede na svoje sposobnosti kolesarji vozijo običajno cestno kolo, ročno kolo, tricikel ali tandem!

test

Zaradi različnih telesnih okvar so parakolesarji klasificirani v ustrezne tekmovalne skupine, in sicer glede na obseg tekmovalnih zmožnosti, ki izhajajo iz njihove okvare. Športniki z okvaro hrbtenjače ali z amputiranimi spodnjimi udi kolesarijo z ročnimi kolesi (H1-H5), športniki z nevrološkimi okvarami oziroma poškodbami glave uporabljajo tricikle (T1, T2), športniki z nevrološkimi okvarami in amputiranimi okončinami kolesarijo s prilagojenimi cestnimi kolesi (C1 – C5), slepi in slabovidni športniki pa skupaj s partnerjem tekmujejo na tandemih (B). Pri cestnem parakolesarstvu poznamo cestne dirke in vožnjo na čas (kronometer), ročni kolesarji pa se pomerijo tudi v štafeti. Dirke na velodromu so omejene zgolj na kolesarje na cestnih kolesih in tandemih, ki se pomerijo v šprinterskih in vzdržljivostnih disciplinah.

Organizacije, ki se ukvarjajo s parakolesarstvom v Sloveniji:

  • Zveza za šport invalidov Slovenije
  • Kolesarska zveza Slovenije

Kontakt: Na vsa vprašanja glede parakolesarstva vam bo z veseljem odgovoril:

Video predstavitev športa

Obrni se na našega strokovnjaka preko kontaktnega obrazca. Odgovor lahko pričakuješ v najkrajšem možnem času!

    [/vc_column]

    Pridruži se nam, zmagujmo skupaj!

    [/vc_row]

    Print Friendly, PDF & Email