Project Description

Atletika gluhi

[ultimate_spacer height=”30″]

Atletika je kraljica športa. Sestavljajo jo elementarna gibanja kot so tek, skok, met in hitra hoja.

Atletika je večinoma individualni šport razen štafetnih in ekipnih tekmovanj. Je ena od najstarejših oblik športnih tekmovanj, saj so se v njej pomerili že stari Grki. Atletska tekmovanja segajo v prazgodovino in imajo svoje prve zaznave že iz leta 2250 pr. n. št.

Discipline v teku obsegajo razdalje od 60m in vse do maratona(42.195m) ter od 60m ovire do 3000m zapreke. Skoki obsegajo; skok v daljino, troskok, skok v višino in skok s palico. Mete sestavljajo; suvanje krogle, met diska, kopja in kladiva. Hitra hoja se izvaja na razdaljah od 20km do 50km.

Tekmovanja se izvajajo na prostem in v dvorani. Na prostem se lahko izvajajo na stadionu, ki ima 400m krožno stezo in izven stadiona na cesti, na naravnih površinah (kros) in v gorah (gorski teki). V dvorani imamo 200m krožno stezo.
Atletika je seveda osnova za vse ostale športe zato je s svojimi elementi teka, skoka in meta prisotna praktično v vseh športnih disciplinah.

Gluhi atleti nastopajo na evropskih tekmovanjih na prostem in v dvorani, ki so organizirana pod okriljem EDSO in na svetovnih ter olimpijskih igrah gluhi, ki jih organizira ICSD oziroma Deaflympics.

Letos bo v mesecu juliju na Olimpijskih igrah v Samsunu v Turčiji meseca julija barve Slovenije zastopal Tadej Enci v teku na 400m. Enci že ima bronasto medaljo z Evropskega prvenstva na prostem 2015 v teku na 400m, leta 2016 pa je postal Evropski prvak v dvorani prav tako v teku na 400m.

Atletske discipline za gluhe so povsem enake kot za slišeče tekmovalce. Razlikujejo se zgolj štartna povelja pri tekih, ki so na tekmovanjih gluhih podana na semaforju s tremi svetlobnimi signali, kjer različne barve nadomestijo povelja: na mesta, pozor in pok pištole oziroma v zadnjem času elektronski zvočni signal.

V Sloveniji gluhi atleti tekmujejo pod okriljem Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) in Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja (Zveza ŠIS-SPK)

Kontakt:

  • Gregor Doberšek, telefon: 041 753 415.

Video predstavitev športa

Obrni se na našega strokovnjaka preko kontaktnega obrazca.
Odgovor lahko pričakuješ v najkrajšem možnem času!

    Dodatne slike

    Print Friendly, PDF & Email