Med tednom dejavnosti so na našo šolo prišli invalidi. Predstavili so nam športe, prilagojene invalidom. Zjutraj smo najprej poslušali predavanje smučarja invalida. Pokazal nam je posebno opremo, s katero invalidi lahko smučajo. Take naprave so tako drage, da je po mojem mnenju pravzaprav bolje, da se odpovemo smučanju. Nanje je pritrjena samo ena smučka, naprave pa so prilagojene tako, da lahko uporabljajo običajne vezi. Tudi na normalno sedežnico in žičnico lahko gredo. Cela konstrukcija pa ima vlogo pancerja.
Za konec smo si pogledali nekaj slik in filmčkov s smučarji invalidi, npr. ko je eden invalid (s spremstvom seveda) smučal iz Mont Blanca. Izvedeli smo veliko novih in zanimivih stvari. Na žalost pa so mi zaspale noge, ker smo sedeli na tleh.
Zato sem komaj čakala, da odidemo v športni center Konex. Zdelo se mi je, da bo to najboljši del dneva, a sem se motila. Tja smo šli za zelo malo časa, zato smo morali pohiteti. Ker pa se ne moremo preobleči v minuti, so nam skrajšali čas nekaterih aktivnosti – v fitnesu smo bile (ločili so nas na fante in punce) tako le 3 minute namesto 5. Za zaključek so nas zelo hitro spodili ven (»Čimprej ven! Že pred petimi minutami bi morali iti! Čimprej ven!«), tako da je bil to zame najslabši del dneva.
V šoli so nas že pričakali športniki invalidi. Po celi šoli so pripravili postaje, po katerih smo se premikali v majhnih skupinah. Na vsaki postaji smo imeli priložnost poizkusiti športe. Šah za slepe so nam le predstavili, igrali pa smo lahko igro z ropotajočo žogo. Igralci jo kotalijo po tleh in poskušajo zadeti nasprotnikov gol. To je igra za slepe. Da pa bi imeli vsi igralci – slabovidni in slepi – enake možnosti, vsi nosijo posebna očala. Malo so podobni smučarskim očalom, malo pa plavalni maski in skoznje se ne vidi čisto nič. Takih očal pri tej igri nismo nosili, smo jih pa pomerili pri igri, ki je zelo podobna hokeju na plošči. Tudi to je igra za slepe. Žogico, ki oddaja zvoke, moraš z loparčkom spraviti v nasprotnikov gol. To mi je bilo najbolj všeč. Preizkusili smo tudi košarko na vozičkih in namizni tenis za invalide.
Ta dan je bil zelo zabaven in poučen. Nekateri so se dolgočasili ali pa jim ni bilo všeč, ampak to zame ne velja .

Ela Bogataj Stopar, 7.a

Print Friendly, PDF & Email