Letošnji, že 35. Pogačnikov memorial in 19. mednarodni turnir v košarki na vozičkih je Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine 9. in 10. maja pripravilo v športni dvorani Edvarda Peperka v Ljubljani. Na naši največji mednarodni košarkarski prireditvi so se za pokal Toneta Pogačnika poleg domače ekipe DP Mercator borile še ekipe iz Srbije, Češke, Italije, Avstrije ter Bosne in Hercegovine. Pokal je brez izgubljene tekme osvojila ekipa KKI Vrbas, finalno tekmo pa si je ogledal tudi župan MOL Zoran Janković.

150512_kosarkaBron v Avstrijo

Prvi dan tekmovanja so ekipe v dveh skupinah odigrale šest tekem za mesta v tekmah končnih uvrstitev. Rezultati predtekmovanja: DP Mercator Ljubljana : RSV Basket Salzburg – 60:75, SK Hobit Brno : KKK Singidunum – 61:47, RSV Basket Salzburg : KKI Vrbas – 68:79, ASD Polisportiva Nordest : SK Hobit Brno – 67:57, DP Mercator Ljubljana : KKI Vrbas – 46:78, ASD Polisportiva Nordest : KKK Singidunum – 58:48. Naslednji dan sta se v tekmi za peto mesto pomerili zadnje uvrščeni ekipi iz predtekmovanja – KKK Singidunum in DP Mercator Ljubljana. Srbski igralci so bili boljši in so Ljubljančane brez težav porazili z rezultatom 67:49.

 

 

Sledila je tekma za tretje mesto. Pod koši sta se srečali ekipi RSV Basket Salzburg in SK Hobit Brno. Povedli so Avstrijci in prvi polčas pripeljali do rezultata 35:30. V nadaljevanju so dinamično igro stopnjevali in tekmo zaključili z rezultatom 71:62.

Sodnik s Češke

V tekmi za najvišjo lovoriko sta se udarili zmagovalni ekipi skupine A in B – ASD KKI Vrbas in ASD Polisportiva Nordest . Prve točke so dosegli igralci BiH, nato pa sta ekipi v prvi četrtini prikazali povsem enakovredno igro. Ob polčasu je bila za štiri točke boljša KKI Vrbas (36:32), v tretji četrtini pa sta bili ekipi ponovno enaki. V odločilni zadnji četrtini so bili boljši in bolj zbrani igralci ekipe KKI Vrbas, ki so lanske in predlanske zmagovalce ugnali s tesnim rezultatom 65:63. To je bila tekma vredna finala kajti rezultat je bil negotov vse do zadnje minute. Tekme so sodili: Mitja Dečman, Marko Hladnik, Franc Šafarič vsi (SLO) in Jakub Král (CZ).

Razglasili so tudi najboljšega strelca. Naslov si je s 94 točkami prislužil igralec ekipe RSV Basket Salzburg Andre Hoop.
Košarkaški športni dogodek so ob prekinitvah in odmorih finalnega srečanja navduševale plesalke Društva mažoret in plesalcev Ribnica in ob vsakem nastopu požele bučen aplavz. Končne uvrstitve: prva je bila KKI Vrbas (BiH) druga Polisportiva Nordest, tretja RSV Basket Salzburg, četrta SK Hobit Brno, peta KKK Singidunum, šesta pa DP Mercator Ljubljana (SLO).

Ob razglasitvi rezultatov se je košarkarjem za sodelovanje na turnirju v imenu organizatorja zahvalil predsednik društva Gregor Gračner, vlogo tradicionalnega Pogačnikovega memoriala in promocijo športa je omenil podpredsednik Zveze Damjan Hovnik, nato pa sta z vodjem športa pri ZPS Gregorjem Gračnerjem (ob odsotnosti župana) ekipam podelila pokale. Organizacijske niti so bile tudi tokrat v rokah športnega referenta društva Roberta Žerovnika.

Pomagali so

Organizator ob tej tradicionalni prireditvi vsako leto pripravi bilten, v njem pa v barvni vsebini v slovenskem in angleškem jeziku predstavi: slovensko prestolnico, sofinancerja MOL in ZPS, ekipe, nagovore (župana Zorana Jankovića, predsednika ZPS Daneta Kastelica in predsednika društva Gregorja Gračnerja) ter številne sponzorje in donatorje brez katerih tako zahtevne prireditve ne bi mogel pripraviti. Zlati sponzor – Mercator, srebrni – Soča oprema in Interblock, bronasti – Inotherm, Brinox, TIK, Fuchs ter drugi sponzorji in donatorji: ŠIG, Thermana, Coloplast A/S, Loterija Slovenije, Portal, MVA d.o.o., Medicina dela Zadnikar, zeliščna prodajalna in drogerija Sivka, Finance d.o.o., Energo plus d.o.o., J-Rupert d.o.o., Elektro Ljubljana d.d., MVA d.o.o., Mercis d.o.o., Gospodar d.o.o. Ljubljana, Žleb gradnje d.o.o., Reks trade d.o.o., Sapphir d.o.o., Papirnica Vevče d.d., Sindikat finančnih organizacij Slovenije.

 

Print Friendly, PDF & Email