Le še nekaj dni nas loči od začetka svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah. Kot prvi izmed Slovencev se bo že v sredo na regatno polje v Milanu podal tekmovalec v parakajaku Dejan Fabčič. Slednji že ima izkušnje s svetovnih prvenstev v Duisburgu in Moskvi, tokrat pa na tekmo odhaja s posebno misijo. Želi osvojiti eno izmed prvih šestih mest in vozovnico za paraolimpijske igre v Riu de Janeiru.

150502_fabcic_00

Resen kandidat

Z Dejanom Fabčičem, ki je plavanje zamenjal za kajak, je Slovenija dobila tudi resnega kandidata za osvojitev kvote za nastop na paraolimpijskih igrah v Braziliji. Prihodnje leto bo kajakaštvo prvič del programa paraolimpijskih iger, željo po nastopu v deželi sambe pa ima tudi primorski športnik.

Motiv in želja po napredku nista bila vprašljiva, je pa letos veliko časa namenil tudi zaključku šolanja in specialističnemu izpitu. »Kljub temu smo v zimskem obdobju opravili dobre priprave in bili tudi sami presenečeni, kam me je to uvrstilo na prvih tekmah. Predvsem sem bil vesel petega mesta na evropskem prvenstvu,« je dejal zdravnik, ki trenira pod budnim očesom Nine Mozetič, ki se je v diplomski nalogi na Fakulteti za šport specializirala za parakajakaštvo, nekdanjega olimpijca Jerneja Župančiča Regenta in Dejana Testena.

EP dalo novih moči

Župančič Regent je bil tudi tisti, ki mu je napisal program in ga pripravljal na nastop v Milanu. »Peto mesto na EP mi je dalo zagon za nadaljnje treninge, čeprav sem vedel, da bo vse podrejeno izpitu. Župa (Jernej Župančič Regent, op.p.) je napisal program dela do SP in ga izpit ni kaj zanimal, saj mi je predpisal zelo zahtevne treninge. V zadnjih dveh mesecih sem se praktično samo učil in veslal. Na koncu se je izkazalo, da je to dobra kombinacija, saj so mi treningi, kjer sem si prevetril glavo, omogočili, da sem zdržal cele dneve za knjigami. Treniral sem skoraj vsak dan in verjetno ne bi nič več, če ne bi imel izpita,« je dejal Fabčič.

Forma prava

Pred začetkom prvenstva je optimističen: »Program je bil odličen in tudi forma je dobra. Rezultati na treningih so spodbudni, čutim, da sem hiter in lahko rečem, da sem najbolje pripravljen v moji karieri. Dodatno motivacijo mi je dal tudi nov čoln, ki sem ga dobil na izposojo pred enim mesecem in se v njem res dobro počutim. Kam me bo to pripeljalo v Milanu, ne morem vedeti, ker bo tam zbrana res vsa stalna konkurenca in tudi nekateri novi tekmovalci, ki so letos prestopili iz parakanuja.«

Konkurenca v parakajaku bo namreč hujša kot je sprva kazalo, saj so odgovorni za program paraolimpijskih iger v Braziliji naknadno spremenili odločitev in parakanu v kategoriji, v kateri nastopa Dejan Fabčič, zamenjali za parakajak, tako da so kanuisti poprijeli za dvolistno veslo in se bodo za mesto v olimpijski ekipi borili v drugem čolnu. V finalu parakajakašev v kategoriji KL2, kjer vesla tudi naš reprezenatnt, bo mesto na igrah pridobilo le prvih šest uvrščenih tekmovalcev. »Moj cilj je priti med šesterico. Prva tri mesta so trenutno nedosegljiva, od tam naprej pa nas je vsaj osem tekmovalcev zelo blizu skupaj in se bomo med seboj ‘udarili’ za mesta, ki peljejo v Rio,« je zaključil Fabčič.

Fabčiča dan D čaka v sredo, ko parakajakaše najprej čakajo kvalifikacije, polfinalne, pozno popoldne pa tudi že finalne vožnje.

:: Uradna stran prvenstva v Milanu

:: Videoprenos prvenstva

Prenos prvenstva si bo mogoče ogledati na Youtube, Eurosportu, nekaj pa tudi na TV SLO 2 (posnetek v soboto ob 16.10 in v nedeljo ob 15.45).

Print Friendly, PDF & Email