Peking, 09. septembra (STA) – Poleg dveh uvrstitev v polfinale in petega mesta v strelstvu je slovenski izkupiček tretjega tekmovalnega dne paraolimpijskih iger v Pekingu še sedmo mesto atletinje Tatjane Majcen Ljubič v metu diska in 11. kolesarja Davida Kusterja, golbalisti pa so dosegli tretjo zmago.


Tatjana Majcen Ljubič, nosilka dveh medalj iz Aten, je imela v uvodnih dneh Pekinga zgoščen urnik tekmovanj. Najprej je nastopila v suvanju krogle in pristala na petem mestu, potem pa je namesto dneva počitka morala spet v areno Ptičjega gnezda že danes, saj so prireditelji spremenili prvoten razpored in tekmo v metu diska prestavili za en dan.
Majcen Ljubičeva je začela z dvema neveljavnima metoma, v tretji seriji pa vrgla 14,78 metra. To je bil tudi njen najboljši dosežek, preračunan v točke vseh treh združenih kategorij F54, 55 in 56 pa je bilo 876 točk dovolj za končno sedmo mesto. Zmagala je Nemka Marianne Buggenhagen s svetovnim rekordom 27,80 metra oziroma 1060 točkami. “Po krogli je bilo razočaranje precej večje. Z diskom ne bi mogla višje od šestega mesta, tudi če bi dosegla osebni rekord zaradi preračunavanja točk v tej združeni konkurenci. Sprememba urnika me pravzaprav ni motila, se pa zdaj že pripravljam na svojo naslednjo tekmo, ki me čaka v nedeljo,” je dejala Majcen Ljubičeva.

David Kuster, edini slovenski kolesar v Pekingu, je z današnjo vožnjo na čas na en kilometer končal nastope na velodromu. V kategoriji LC2 je slavil Britanec Jody Cundy, slovenski tekmovalec pa je bil enajsti.
“Zadovoljen sem s časom, ki sem ga dosegel. Za to, kolikor treniram na velodromu, je ta dosežek povsem realen,” je dejal Kuster, ki ga zdaj čakata še njegovi močnejši disciplini v cestni preizkušnjah. Najprej kronometer in potem cestna dirka. “V kronometru pričakujem uvrstitev okrog desetega mesta, za dirko pa je težko napovedovati. Odvisno je od tega, kako se bo vse skupaj začelo, zelo zadovoljen pa bom z uvrstitvijo okrog 20. mesta.”

 

 

Slovenski golbalisti nadaljujejo serijo zmag. V tretjem krogu predtekmovanja je padla Belgija, čeprav je bil razplet na koncu tesen, 6:5. Slovenci so prvi prejeli zadetek, se nato vrnili in povedli s 3:2, po novem izenačenju pa so varovanci Antona Martona pobegnili na 5:3. Toda trdoživi Belgijci se niso predali in v zadnji minuti dosegli dva gola, vseeno pa zmage Slovenije niso ogrozili. “Imeli smo slabšo obrambo kot ponavadi. Dobro, da smo zadeli kazenske strele. Belgijci imajo zelo nevarne strele, ker moraš biti aktiven v obrambnem položaju, saj žoga skače in moraš nanjo čakati do zadnjega trenutka. A zmagali smo in gremo naprej, naš slogan je tekma za tekmo,” je kapetan ekipe Dejan Pirc potegnil črto pod današnji nastop. Pirc je dosegel štiri gole, tri s kazenskih strelov, dva pa je dodal Ivan Vinkler. V predtekmovanju čakata Slovenijo še težki tekmi s Španijo in Litvo, četrtfinale pa so si golbalisti s tremi zmagami že zagotovili.

Print Friendly, PDF & Email