Peking, 09. septembra (STA) – Na paraolimpijskih igrah v Pekingu je bila slovenska reprezentanca danes zelo blizu drugi medalji. Strelec Damjan Pavlin je z zračno puško osvojil peto mesto in bron zgrešil le za desetinko kroga. Odbojkarice so premagale Ukrajino s 3:1 in si že zagotovile polfinale, prav tako pa namiznoteniška igralka Mateja Pintar v posamični konkurenci.

Na pekinškem strelišču je tokrat sreča obrnila hrbet slovenski ekipi.
Franc Pinter si je z zadnjim strelom priboril bron, Damjan Pavlin pa je bil do zadnjega v boju za medaljo, a je na koncu za pičlo desetinko ostal brez nje.

Že v rednem delu discipline R5 z zračno puško leže je bilo mogoče napovedati tesen razplet. Prvi trije so zadeli vseh 600 krogov, peterica finalistov, med njimi tudi Pavlin, pa 599. Finale pa je bil nato zgodba zase. Prav vsak strel je nekoliko spremenil vrstni red. Pavlin je začel sanjsko z 10,9, po petem strelu se je prebil na mesto za bronasto medaljo.
Toda razlike so bile izjemno majhne, Pavlin je bil po sedmi seriji celo že na drugem mestu, pa takoj nato zdrsnil na četrto. Po predzadnji seriji je bil še tretji, vendar le z desetinko naskoka pred Švedinjo Viktorio Wedlin in Korejcem Gyong Youjem. V zadnjem poskusu je slovenski strelec zadel 10,3, njegova neposredna tekmeca pa po 10,5 in sta z dodatnim strelom odločala o bronu. Uspešnejša je bila Švedinja. Pavlinu je tako do dodatnega strela zmanjkala le desetinka, z 10,5 pa bi imel kolajno trdno v rokah. Zmagal je Korejec Ji-Seok Lee pred Francozom Raphaelom Voltzem, ki se je do srebra prebil z izjemnim koncem finala, ko je kar trikrat zadel 10,9.

“Zmanjkalo mi je malo športne sreče. Tako z osnovnim delom kot finalom sem zadovoljen. A spet je zmanjkalo tistih 0,1 kroga. Na evropskem prvenstvu sem to dobil, tokrat, že drugič na olimpijskih igrah, pa izgubil. Upam, da bo enkrat tudi sreča na moji strani. Konkurenca je strašna, treba je dobro streljati in imeti še veliko športne sreče,” je tesen razplet ocenil Pavlin. Trenerka Polona Sladič je poudarila, da je bil v tej kategoriji Pavlin edini med finalisti, ki ni na vozičku, zaradi česar je njegov uspeh primerjala z uvrstitvijo belopoltega sprinterja v finale teka na 100 metrov. “Damjan je odlično opstreljal finale, žal pa ni imel športne sreče. Francoz je trikrat zadel 10,9, kar je izjemna redkost. Na koncu so bile izredno majhne razlike, sedmi je za medaljo zaostajal 0,3, Damjan 0,1 kroga. Odločal je zadnji strel, lahko mu samo čestitam za odličen finale.”

Slovenske odbojkarice so si z drugo zmago v skupini že zagotovile polfinale. Potem ko so v uvodnem nastopu premagale Japonsko s 3:1, jih je danes čakal težak obračun z Ukrajino, zelo pomemben za nadaljevanje turnirja. Slovenija ima v skupini namreč še močno Nizozemsko, zato je današnji obračun v veliki meri že odločal o prvem in drugem mestu, ki vodita v boj za medalje.

Slab začetek in dober ter razburljiv konec je kratek opis dvoboja med Slovenijo in Ukrajino. Varovanke trenerja Adolfa Urnauta v prvem nizu niso našle rešitve za napade tekmic in izgubile z 11:25, sledila pa je precej boljša in učinkovitejša predstava v naslednjih dveh nizih. Najprej je Slovenija že vodila za pet točk, a so nasprotnice še prišle do 17:9, tam pa se je ustavilo, saj so Slovenke s šestimi zaporednimi točkami slavile. Preobrat so nadaljevale v tretjem nizu, ko so sicer vodile že s 24:14, na koncu pa zmagale s 25:17. Dramatičen je bil četrti niz, saj je bilo vseskozi izenačeno, Ukrajina pa je vodila že z 18:15 in 21:20. A je po minuti odmora slovenski napad spet stekel in Saša Kotnik je z asom končala tekmo za zmago v tem nizu s 25:22. “Fantastično, da je to za nami. So dobre nasprotnice, a smo jim pokazale svoje. Prvi niz je bil, kot da bi imele tremo. Tretji niz je bil fantastičen, v četrtem pa smo mogoče imele občutek, kot da smo že zmagale, čeprav vemo, da moramo igrati do zadnje točke,” je nastop ocenila Kotnikova. Tudi trener Urnaut je bil zadovoljen z razpletom: “Ukrajinke so bile v prvem nizu zelo samozavestne in pod vtisom dobre igre proti Nizozemski. Na srečo smo se vrnili v naš ritem, ko dobro serviramo in dobro igramo v polju. V serijah smo dobivali točke, je pa težko zdržati tak ritem vse nize.”

Srečen razplet je bil tudi v namiznem tenisu. Mateja Pintar je potrebovala zmago v svojem tretjem predtekmovalnem nastopu za napredovanje v polfinale in jo tudi dosegla. Avstrijka Doris Mader je klonila po petih nizih, od katerih je Avstrijka prvega dobila z 12:10 in četrtega tesno z 11:9. Slovenska igralka pa je vse tri zmagovalne nize dobila z 11:7.
Pintarjeva je tako edina slovenska predstavnica v polfinalu posamične konkurence, Andreja Dolinar je po dveh porazih predtekmovanje končala z zmago proti Poljakinji Miroslawi Rozmiej s 3:2.

“Z nastopi v tem kvalifikacijskem delu sem polovično zadovoljen.
Belavičeva ni imela veliko možnosti, uspeh je že norma za igre, Andreja je podlegla pritiskom. Lukežič je odigral po svojih zmožnostih, Lisac je v dvoboju s Korejcem dokazal, da zna odigrati na vrhunski ravni. Mateja pa je odigrala dve tekmi zapored z zmago 3:2. Maderjeva je močna, vseeno pa nisem pričakoval tako tesnega dvoboja. Pomembno je, da gre v polfinale,” je nastope ocenil namiznoteniški trener Gorazd Vecko. Pintarjeva bo v polfinalu v sredo dopoldne igrala s Kitajko Li Quian.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email