JIA YOU – Vzklik, ki bi ga lahko v slovenščino prevedli kot Gremo!, je v teh dneh postal zelo priljubljen. Pa ne le pri Kitajcih, ki na takšen način spodbujajo svoje tekmovalce, pač pa tudi pri njihovih gostih iz tujine. Tujci so hitro ugotovili, kaj vzklik pomeni, in mu nato dodajo še ime svoje države. Seveda pa se ne morejo primerjati z domačini: ko navijači v polni namiznoteniški dvorani ali pa velike skupine šolarjev, ki v dopoldanskih urah napolnijo atletski stadion, v en glas močno zatulijo bojni vzklik, je učinek izreden in za nasprotnike skorajda zastrašujoč.

PRILJUBLJENA EMILIE GRADIŠEK – Najstarejša paraolimpijka na igrah je slovenska odbojkarica Emilie Gradišek, ki bo prihodnje leto slavila okroglih 70 let. A tega ni opaziti, ko z energičnim vzpodbujanjem kot “duhovni vodja” ekipe s klopi pomaga svojim soigralkam. Emilie je po rodu Čehinja, v Ravnah na Koroškem pa se je znašla zaradi ljubezni v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. V takoimenovani mešani coni, kjer lahko novinarji po tekmah dobijo izjave tekmovalcev, je bila Gradiškova priljubljena tarča tujih predstavnikov sedme sile. Na tekmah pa slovensko klop zapisnikarji prav tako obiskujejo zaradi nje, saj ne morejo verjeti, da je prijavljeni rojstni datum resničen.

OLIMPIJSKA IN PARAOLIMPIJSKA PARTYKA – Poljska namiznoteniška igralka Natalia Partyka je postala prva v tem športu, ki je nastopila tako na olimpijskih kot paraolimpijskih igrah. Šele 19-letna igralka, ki nima desne roke od komolca navzdol, je na OI nastopila med dvojicami in se izkazala z odličnim nastopom proti peti igralki sveta Tie Yana iz Hongkonga. Na paraolimpijskih igrah pa je osvojila posamični naslov v kategoriji 10, potem ko je v finalu v treh nizih ugnala domačo igralko Fan Lei. Kljub mladosti je Partyka že “stara mačka” na paraolimpijskih igrah:
v Atenah je prav tako osvojila zlato medaljo, v Sydneyju pred osmimi leti pa je nastopila pri rosnih 11 letih. Namizni tenis sicer trenira od sedmega leta.

PRILOŽNOSTNA SLOVENSKA HIŠA – Med igrami v slovenskem taboru sicer niso predvideli posebne slovenske hiše, kljub temu pa medalje v Pekingu ne ostanejo brez ustreznega slavja. Slovenska delegacija je v priložnostno slovensko hišo spremenila kar gostilno v bližini paraolimpijske vasi, kjer se po vsaki osvojeni kolajni zberejo reprezentanti in gosti, med njimi je bil doslej dvakrat tudi veleposlanik Marjan Cencen. Dobitnikom medalj v uradnem programu čestitajo s šopkom rož, sledi pa še neuradno slavje, ki ni časovno omejeno.

PISTORIUS ZAČEL Z ZMAGO – Južnoafriški tekač Oscar Pistoirus je bil nekdaj slaven zaradi dosežkov na paraolimpijskih igrah, od letos pa ga poznajo tudi tisti, ki športa invalidov ne spremljajo. Pistorius si je namreč po protestih zaradi prvotne zavrnitve Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in Mednarodne atletske zveze (IAAF) priboril pravico nastopa na olimpijskih igrah, a nato ni izpolnil norme. Napovedal je že naskok na OI v Londonu 2012, medtem pa uspešno začel tudi nastope v Pekingu.
Pistorius, ki mu zaradi karbonskih protez (nogi ima pod koleni amputirani) pravijo tudi “Blade runner”, želi osvojiti trojček medalj v tekih na 100, 200 in 400 metrov. Prvi korak je že naredil, saj je v teku na 100 metrov v svoji kategoriji zmagal.

Print Friendly, PDF & Email