Mojca Tomažin, rojena 4. aprila 1969, stanuje v Kranju. Po poklicu računalniški operater . Članica Veslaškega kluba Ljubljanica in vrhunska športnica Zveze za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijskega komiteja. Leta 1990 je po prometni nesreči zaradi poškodbe hrbtenice ostala na invalidskem vozičku – paraplegik. V času pred prometno nesrečo se je aktivno ukvarjala s tenisom, kjer je dosegala odlične rezultate na mednarodnih turnirjih. Po prometni nesreči pa se je aktivno lotila namiznega tenisa, kjer je prav tako dosegala odlične uvrstitve na mednarodnih turnirjih. Njena največja uspeha sta  1. mesto na svetovnih igrah športnikov invalidov v angleškem Stokemandevileju že leta 1992, ter 3. mesto  ekipno skupaj z Matejo Pintar na Evropskem prvenstvu v italijanskem Jesolu leta 2005.

Dejan Fabčič, rojen 16. septembra 1977, stanuje v Hrašča pri Podnanosu. Po poklicu je doktor medicine – specializant interne medicine v splošni bolnišnici Šempeter Nova Gorica. Je član Veslaškega kluba Ljubljanica in vrhunski športnik Zveze za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijskega komiteja. Dejan se je rodil s hudo okvaro obeh nog in nihče mu ni napovedoval, da bo kdaj shodil. Pa se je zaradi njegove trme in volje to vseeno zgodilo, vendar mora pri hoji uporabljati invalidski pripomoček, imenovan »orteza«. Njegov najljubši šport je plavanje, kjer je že leta 2000 pričel osvajati svoje prve medalje. Na svetovnem prvenstvu leta 2006 v Durbanu Južnoafriška republika je odplaval tri osebne rekorde ter osvojil 6., 7. in 9. mesto. Vrhunec Dejanove športne kariere so prav gotovo Paraolimpijske igre Peking 2008, kjer je nastopil v petih disciplinah in bil v dveh finalist. Na 100 m hrbtno je osvojil odlično 6. mesto, na 100 metrov prsno pa je bil deveti.

Tako Mojca kot Dejan imata izredno voljo pri njunem skupnem športu, veslanju. Ker sta oba trmasta in vztrajna, lahko v prihodnje od njiju pričakujemo dobre uvrstitve, morda celo nastop na POI.

 

{boncko}/110828_bled_pred/{/boncko}

Print Friendly, PDF & Email