Letošnja podelitev priznanj najboljšim športnikom invalidom, ki jo je danes v Ljubljani pripravila krovna Zveza za šport invalidov – paraolimpijski komite (ZŠIS-POK), je bila v znamenju strelcev. Najprestižnejša priznanja so namreč dobili strelca Franček Gorazd Tiršek in Veselka Pevec, moška strelska ekipa ter ženska ekipa v odbojki sede.

141209_strelci_00

Strelci in odbojkarice

Veselka Pevec si je nagrado prislužila z nastopi na julijskem svetovnem prvenstvu v nemškem Suhlu, kjer je osvojila prvo mesto v disciplini padajoče tarče v kategoriji SH2 ter drugo mesto ekipno z zračno puško stoje (SH2). Tiršek je na tem SP osvojil tretje mesto v disciplini padajoče tarče (SH2) in prav tako drugo mesto z ekipo. Oba sta kot člana ekipe, v njej je bil še Damjan Pavlin, prispevala tudi delež k srebrni medalji, ki je tej zasedbi prinesla tudi nagrado za športnika leta med moškimi ekipami. V ženski konkurenci pa je bila najboljša ekipa odbojkarska reprezentanca v postavi Lena Gabršček, Jasmina Zbil, Suzana Ocepek, Danica Gošnak, Bogomira Jakin, Marinka Cencelj, Saša Kotnik Hren, Regina Terbuc Roudi in Jana Ferjan, ki je bila sedma na svetovnem prvenstvu v odbojki sede v poljskem Elblagu.

:: Fotogalerija (foto: Blaž Uršič)

:: Fotogalerija (foto: Franci Slivšek)

»Odraža se naše trdo delo in dobro vodenje. Res delamo dobro, trdo, disciplinirano in vidni so rezultati. V vsaki sezoni se izpostavlja tekmovanje, za katero se dela. Letos je bilo to SP v Suhlu, sezona pa je bila zahtevna. Obremenile so me težave s hrbtom, bilo je veliko odrekanja, pomanjkanja treninga, a sem se zbral in nastopil po svojih najboljših močeh,« je dejal Tiršek.

»Spet smo imeli medalje, spet je bilo v redu in dosegli smo lepe rezultate. Zasluge gredo trenerki Poloni Sladič in nam, ker smo res pridni. Kjer je disciplina, so tudi rezultati. A priznanja za športnico leta nisem pričakovala, bila sem kar presenečena. Res sem bila zlata na SP, pa ekipno smo bili srebrni, da bom športnica leta, pa nisem pričakovala,« se je nagrade razveselila Pevčeva.

141209_strelci_01

Srebrni znaki

ZŠIS-POK je na tradicionalni prireditvi v Ljubljani podelila še številna priznanja za športnike, ki so se v letošnjem letu izkazali na mednarodnih tekmah. Srebrne znake so prejeli strelci Tiršek, Pevčeva in Pavlin, bronaste pa atlet Henrik Plank, slepi kegljači Marija Fras, Danica Padežnik, Tomaž Furlan, Marjan Žalar, Safet Baltič, Mitja Osojnik, Jakob Vodušek, Miro Rus, Sašo Kajtna, Igor Žalar, igralci showdowna Peter Zidar, Miha Susman, Sanja Kos, Tanja Oranič, gluha kegljača Aleš Peperko, Tomaž Klemen ter igralci golbala Dejan Pirc, Matej Ledinek, Boštjan Vogrinčič, Blaž Koščak, Zlatko Mihajlovič in Borut Višnikar ter njihovi trenerji Polona Sladič, Luka Cmok, Silva Fleischman, Gregor Habjan, Aleš Peperko in Ivan Vinkler.

Bronasti znaki

Bronaste znake so dobili še udeleženci evropskih iger Specialne olimpijade v Antwerpnu Tine Müller, Katarina Bulič, Eva Zavodnik, Sergeja Ostrš, Žan Tušek, Žana Justin, Nina Kukovec, Zoran Valenčič, Matej Kopič, Mojca Šmon, Franc Pongrac, Simon Klep, Aleksandra Kovačič, Gašper Bohinc, Gašper Šilc, Nik Jerkovič, Tina Rous, Branka Sok, Matej Fabčič ter trenerji Irena Modrej Mežnar, Petra Štuhec, Pajazit Cakiči, Srečko Hvalec, Ljubomir Miličević, Ivan Hrnčič, Irena Marinkovič, Zvonka Zajko Valdhuber, Damjan Kozjek, Silvester Polc, Drago Kukovec, Darinka Kokol, Irena Kneževič, Daniel Ficko in Terezija Žigon.

Ključni premiki

»Letos smo dosegli premik pri statusnih pravic športnikov invalidov, ki se izenačujejo s športniki neinvalidi. To je eden večjih premikov za športnike invalide, po drugi strani smo v Olimpijskem komiteju-Združenju športnih zvez dosegli mesto v izvršnem odboru, prav tako smo v odboru za vrhunski šport in športu za vse. To so ključni premiki in zdaj bomo soustvarjali šport v Sloveniji. Po tekmovalni plati pa smo imeli letos predvsem pregledna tekmovanja, je pa za nas zelo pomembno leto 2015, kjer se bodo dosegale kvote za Rio,« pa je leto 2014 ocenil predsednik zveze Damijan Lazar, ki je poleg dr. Helena Burger, strokovne direktorice URI Soča ter Andreje Barle Lakota z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nagovoril goste v dvorani Austria Trend Hotela.

141209_strelci_02

Za Okorna in Kegla ter Petrača

Priznanje za perspektivnega mladega športnika je dobil gluhi teniški igralec Marino Kegl, priznanje ob koncu športne kariere pa eden najuspešnejših slovenskih športnikov invalidov Samo Petrač. Z zlato plaketo pa so se zahvalili še Jožetu Okornu za 40 let sodelovanja v športu invalidov tako na tekmovalni kot organizacijski ravni.

Foto: Blaž Uršič/ZSIS POK

Prispevek o prireditvi je bil objavljen tudi v večerni športni oddaji na RTV SLO1 in si ga lahko ogledate s klikom TUKAJ. (prispevek se prične pri času 4:12).

Celotno prireditev si lahko ogledate tudi s klikom na spodnji sliki (Tipktv).

Print Friendly, PDF & Email