Sinoči nekaj pred polnočjo se je domov vrnila slovenska paraolimpijska odprava. Paraalpski smučar Jernej Slivnik in njegova ekipa (trener Roman Podlipnik, pomočnik trenerja Gal Jakič, fizioterapevtka Manca Vida in vodja odprave Roman Jakič) so z odliko opravili na 12. zimskih paraolimpijskih igrah. Slivnik je na svojem debiju na tako visoki mednarodni ravni zasedel 12. mesto v slalomu, v veleslalomu pa je odstopil.

Letalo je počakalo

Slivnik in ekipa so prišli na Aerodrom Jožeta Pučnika Ljubljana s skoraj dveurno zamudo. Zapletlo se je zavoljo pariškega letališča, kjer je naša odprava izgubila dragocen čas. S pomočjo družbenega omrežja Twitter (Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite @ParalympicsSLO se je na letalsko družbo obrnila kar prek Twitterja) in izvrstne reakcije Adrie Airways je njeno letalo, namenjeno v Slovenijo, pokazalo takojšnjo pripravljenost, da izjemoma počaka na našo odpravo in jo pripelje v Slovenijo.

Duh paraolimpizma

„Pomembno je, da smo na velikih tekmovanjih prisotni s svojimi športniki, da Slovenija čuti ta duh paraolimpizma. Jernej Slivnik se je izkazal v Koreji. Ne pozabimo, da je mlad. Pred njim je velika in svetla prihodnost. Želeli bi si, da okrepimo bazo športnikov, ki bi se ukvarjali z zimskimi športi. Pri tem nam bo kot ambasador v pomoč zagotovo tudi Jernej Slivnik,“ je povedal Damijan Lazar, ki ni skrival navdušenja nad potezo Adria Airways, ki je naredila uslugo naši odpravi. „Zelo smo počaščeni, da smo lahko na krovu našega letala pozdravili gospoda Jerneja Slivnika z njegovo ekipo. Njegov zgodovinski dosežek za Slovenijo je navdih za vse nas. In opomnik, da je s trdim delom in predanostjo vse mogoče,“ je ob tej priložnosti povedal Christian Schneider, komercialni direktor Adrie Airways

Navdušen nad sprejemom

„Spet smo doma. Komaj sem čakal. Vesel pa sem tega sprejema. Nisem pričakoval, da bo toliko ljudi,“ je dejal Jernej, ki je še enkrat poudaril, da je zadovoljen s svojimi nastopi. „Tudi s padcem v veleslalomu sem se veliko naučil, slalom pa sem odpeljal taktično boljše,“ meni Hrušičan, ki se je razveselil svojih sokrajanov, ki so prišli z gasilskim vozilom, za dobro voljo pa sta poskrbeli dve harmoniki.

Še precej treninga

„Dobro se je končalo. Zagotovo pa gremo v prihodnje na pot nekaj dni kasneje. Malce mi je žal, ker je Jernej odstopil na veleslalomu. A se je uspel zbrati za slalom. Ima pa še precej rezerv,“ je povedal Roman Podlipnik, Jernejev trener, ki že ima načrt, kako izkoristiti prihodnje mesece.

„Sezone ni konec. Jernej je v Južni Koreji videl, kaj in koliko trenirajo najboljši na svetu. V tem hipu potrebuje predvsem veliko število voženj in vratic. Zaenkrat trenira 30 odstotkov tega, kar dela konkurenca. Ko bo imel toliko in toliko voženj, bo na štartu še bolj samozavesten,“ je sklenil Podlipnik.

 

Print Friendly, PDF & Email