V Laškem je vse pripravljeno na skorajšnji začetek 16. Slovenia Open Thermana Laško, največjega namiznoteniškega turnirja za parašportnike. Sodelovalo bo kar 450 igralk in igralcev iz 45 držav, skupaj pa bo v Laškem in Rimskih Toplicah nastanjenih v času turnirja kar 738 ljudi, ki so tako ali tako povezani z največjim tekmovanjem za parašportnike v tej športni panogi.

Slovenske barve bodo zastopali Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Bojan Lukežič, Primož Kancler in Luka Trtnik, vodil jih bo trener Darko Kojadinović.

Od 8. do 11. maja

Tekmovanje se začne v sredo, 8. maja, in se sklene v soboto, 11. maja.

Vstop v dvorano Tri lilije je prost, igralo se bo med 9.00 in 21.30.

Uvodoma so na vrsti posamični obračuni (žreb skupin bo opravljen in obelodanjen v torek, 7.5., po 20. uri), temu sledijo ekipne tekme. Tudi letos je priprava in organizacija na turnir potekala po ustaljenih tirnicah, organizacijska ekipa pa ima za sabo dva vrhunca – v minulih dveh letih je v Laškem in Celju pripravila evropsko in svetovno prvenstvo, z identično vnemo pa se je ekipa zbrana okoli Damijana Lazarja, predsednika Zveze za šport invalidov Slovenije Paralimpijskega komiteja, in prvega moža organizacijskega odbora, lotila tokratne organizacije v Laškem.

Največji turnir v zgodovini

“Že 15 let prirejamo turnirje, vsako leto se radi vračajo. Laško je tudi pravo mesto za priprave, morda manjka le klima v dvorani Tri Lilije. Športniki pa se lahko osredotočijo samo na turnir in Laško je enkratno mesto za priprave za vrhunske športnike. Spet smo šokirali svet in Mednarodno namiznoteniško zvezo. V Laškem bomo gostili največji turnir v zgodovini, pa naj si gre za šport invalidov ali pa šport neinvalidov! Turnir v Laškem je najbolj važen turnir za kvalificiranje na paralimpijske igre v Tokiu. V vsaki kategoriji imamo po 10 najboljših igralk in igralcev,“ izpostavi Gorazd Vecko, selektor britanske reprezentance in tehnični direktor tekmovanja v Laškem.

Začetki segajo v leto 2004. Sprva je turnir organiziralo Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine, uvodoma pa so bile organizatorske niti v rokah Gorazda Vecka in Gregorja Gračnerja. Med 28. aprilom 2004 in 2. majem je v Laškem sodelovalo 176 tekmovalk in tekmovalcev iz 21 držav. Blesteli so Francozi, ki so osvojili 25 medalj (10 zlatih, 11 srebrnih, 4 bronaste). Leta 2004 je naša sedanja reprezentantka Andreja Dolinar osvojila dve zlati kolajni – v posamični in ekipni konkurenci skupaj z nekdanjo paraolimpijsko prvakinjo šampionko Matejo Pintar Pustovrh, ki je bila bronasta med posameznicami.

Turnir je rasel. Vmes je za leto dni gostiteljistvo „posodil“ Kranjski Gori, ki je leta 2007 pred evropskim prvenstvom pod gorenjskimi vršaci gostila še turnir. Potem se je karavana vrnila v Laško, kjer je še danes. Leta 2008 je bilo prvič preseženih 30+ držav, merili so se športnike in športnici iz 33 držav. Leta 2015 je padel nov mejnik magična meja 40 držav udeleženk. Iz kar 47 držav so se merili v Laškem. Predparalimpijska leta so leta presežkov: tako je bilo leta 2011 prvič več kot 300 sodelujočih (točneje 323).

V Laškem tudi trening kamp

Danes je prvi dan pripravljalnega kampa, ki ga v mestu ob Savinji pripravlja, vodi in organizira Gorazd Vecko. Treningov v dvorani Tri lilije se bodo udeležile reprezentance Slovenije, Velike Britanije, Japonske, Koreje, Združenih držav Amerike in Norveške. „Nekatere ekipe pridejo prej, da izkoristijo nekaj dni za dodatni trening, predvsem pa z željo, da se spoznajo z dvorano, podlago, žogicami,“ pojasni Vecko.

Omenjen turnir pa k še kako prispeva k večji prepoznavnosti naše dežele kot prepoznane trajnosti zavezane odlične destinacije za aktivna doživetja, hkrati pa Slovenijo pozicionira kot butično, aktivno ter avtentično destinacijo.

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email