Potem ko so se prireditelji olimpijskih iger prihodnje leto v Tokiu uklonili zahtevam Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in olimpijski maraton ter tekme v hitri hoji prestavili v Saporo, paraolimpijski maraton ostaja v Tokiu, je danes potrdil mednarodni paraolimpijski komite.

Odločitev, ki jo je komite sporočil ob koncu osme analize paraolimpijskega projekta Tokio 2020, je prišla po natančnem pregledu simulacij vročine in vlage letošnjega poletja v japonski prestolnici in posvetu s športniki.

Paraolimpijske igre se sicer začnejo 25. avgusta, mesec pozneje kot olimpijske igre (24. 7. – 9. 8. 2020), ko neznosna vročina in vlaga, ki poleti objameta Tokio, vsaj malo popustita.

Pet paramaratonskih tekem bo tako na sporedu 6. septembra 2020, zadnji dan paraolimpijskih iger, tekme se bodo začele ob 6.30 zjutraj.

“Zdravje in dobro počutje naših športnikov sta za nas prioriteti in preden smo se odločili, da paraolimpijski maraton zadržimo v Tokiu, smo natančno preučili razmere, opravili smo tudi številne pogovore z našimi športniki,” je dejal predsednik paraolimpijskega komiteja Andrew Parsons.

Paraolimpijske igre prihodnje leto bodo prve, na katerih bodo olimpijske preizkušnje razprodane. V prvi fazi predprodaje vstopnic za paraolimpijske igre je bilo 3,1 milijona zahtevkov za skupno 2,3 milijona vstopnic, ki so na voljo za igre.

“Paraolimpijske športnice in športniki bodo na igrah v Tokiu nastopali na razprodanih stadionih, kar je fantastična novica za sporočilo, ki ga želimo prenesti v svet,” je še dejal Parsons

Print Friendly, PDF & Email