Pred nami je leto 2020, ki bo vrhunec za naše parašportnice in parašportnike doseglo avgusta, ko se bodo 25.8. začele 16. paralimpijske igre v Tokiu. (med 25.8. in 6.9.) Do takrat je še nekaj časa, naše predstavnice in predstavniki pa se bodo merili v mednarodni konkurenci.

Sandi po normo, parasmučarji v Kranjski Gori

Januarja bo slepi maratonec Sandi Novak lovil paralimpijsko normo v Dubaju, tekma je na sporedu 21. januarja. Med 20. in 23. januarjem bo karavana svetovnega pokala v paraalpskem smučanju v Kranjski Gori, nastopil bo domačin Jernej Slivnik.

Odbojkarice v ZDA

Februarja, med 24.2. in 3.2., so na Poljskem na sporedu zimske paraigre mladih. V drugi polovici marca, med 16. in 21.3., se bodo v Kanadi naše odbojkarice merile za še eno prosto mesto na paralimpijskih igrah v Tokiu.

Konec marca (med 29.3. in 5.4.) bo Zagreb gostil tekmo svetovnega pokala za igralce v dvoranskem balinanju, zagotovo se bo predstavil naš najboljši igralec Matjaž Bartol.

2. oz 3. maja bo v Milanu na sporedu svetovno prvenstvo v paratriatlonu, kjer se bo za nov odmeven rezultat potegoval Alen Kobilica.

V Laško po vozovnice za Tokio 2020

V mesecu maja in juniju bo Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite gostila v Laškem kar tri odmevna tekmovanja. Sploh prvič v zgodovini bo na sporedu kvalifikacijski turnir za prosta mesta na namiznoteniškem turnirju na paralimpijskih igrah v Tokiu. V mestu ob Savinji se bodo delile zadnje vozovnice za Japonsko. Turnir bo potekal med 9. in 11. majem. Dva dni za tem, točneje 13.5., pa se pričenja tradicionalni namiznoteniški turnir za športnike invalide. To bo že 17. po vrsti Slovenia Open Thermana Laško.

Maj bo tudi v znamenju evropskega prvenstva za paraplavalce, ki se bodo preizkusili na portugalski Madeiri, prvenstvo traja od 17. do 23.5. Med 21.5. in 24.5. bo na sporedu tudi svetovno prvenstvo v parakajaku – v nemškem Duisburgu bo to prvenstvo tudi kvalifikacijska tekma za nastop na paralimpijskih igrah.

Konec maja bo poljski Bydgoszcz prizorišče evropskega prvenstva v paraatletiki (29.5. – 8.6.), med 4. in 7. junijem pa bo v Belgiji na spored parakolesarsko svetovno prvenstvo.

Evropsko prvenstvo v mestu ob Savinji

Junija, med 14. in 17.6., pa se bo Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite zapisala med organizatorje evropskega prvenstva, saj se bodo v Sloveniji za kolajne borili najboljše parastrelke in parastrelci.

Konec junija bo Slovenija gostila še evropsko prvenstvo v odbojki sede za člane, v Šempetru se bodo med 24.6. in 28.6. merile evropske ekipe v B skupini.

V avstrijskem Grazu bodo med 25.6 in 28.6 nastopali gluhi kegljači, ki bodo nastopili na evropskem pokalu.

Mesec julij bodo odprli reprezentanti v hokeju na vozičkih, ki imajo evropsko prvenstvo na Finskem med 1. in 8. julijem, Slovaška bo med 7. in 12. julijem gostila evropsko mladinsko prvenstvo za gluhe atlete, med 18.7. in 25.7. pa bo na Poljskem še atletsko člansko svetovno prvenstvo gluhih. Nemški Hamburg pa bo med 24.7. in 1.8. prizorišče evropskega prvenstva za gluhe tenisače.

Avgust bodo z evropskim prvenstvom odprli paratriatlonci, ki jih med 7. in 9.8. čaka evropsko prvenstvo na Švedskem. Za odličja na evropski ravni se bodo med 24. in 30. avgustom merili igralci showdowna.

Tudi svetovno prvenstvo v športnem ribolovu

Tel Aviv bo med 6. in 10. septembrom gostitelj svetovnega prvenstva v košarka 3X3 za gluhe. Prav v Izraelu pa bo tudi evropsko prvenstvo v golbalu, tekmovanje bo med 15. in 22. oktobrom.

V nadaljevanju leta bodo znani organizatorji in podrobni termini za svetovno prvenstvo gluhih v jadranju, evropsko prvenstvo slepih in slabovidnih v šahu, svetovno prvenstvo v športnem ribolovu (tekmovanje bo pri nas v Radečah!), evropsko prvenstvo v paraplesu, svetovno prvenstvo v paraplezanju, svetovno prvenstvo skupine B v curlingu, evropsko prvenstvo v kegljanju za slepe in slabovidne, evropsko prvenstvo v alpskem smučanju za gluhe.

Foto: Sportida

Print Friendly, PDF & Email