Slovenska parakolesarska reprezentanca je na Portugalskem, kjer se danes začenja svetovno prvenstvo, ki bo trajalo vse do konca tedna. To ne bo navadno svetovno prvenstvo, še posebej pa ne za Slovenijo. Tokratno prvenstvo bo tudi tisti odločilni faktor pri izbiri potnikov za paralimpijske igre, ki se začnejo 24. avgusta letos. Slovenija ima na voljo eno kvoto, za njo pa se borita dve posadki: prvo tvori ročni kolesar Anej Doplihar, drugo pa dvojec tandem Aleš Dragar&Jurij Porenta.

Anej Doplihar

Anej Doplihar

„Pred nami so štiri tekme,“ s Portugalske iz Estorila javlja trener Luka Kovic, ki bdi nad obema posadkama. „Danes, v četrtek, bo štartala tandem, ki bo v vožnji na čas prevozil 33.6 kilometra. Anej Doplihar bo na štartu jutri, v petek, pred njim pa 25.2 kilometra. Sobota in nedeljo sta rezervirana za cestno dirko: tandem bo v soboto vozil na 117.6 kilometra, Doplihar pa v nedeljo na 67.2 kilometra,“ uvodoma pove Kovic.

„Moram reči, da je forma dobra. Z obema posadkama smo dosegli, kar smo si zastavili. Verjamem, da bo Anej dosegel, kar sva si zadala. Tandem Dragar&Porenta je imel smolo, saj si je Dragar v Belgiji poškodoval ključnico. Imela pa sta srečo v nesreči, ker je ostal na nivoju forme, ki jo imel pred poškodbo, Porenta pa je vmes lahko nemoteno treniral,“ nadaljuje Kovic, ki se zaveda, da je za obe posadki to pomembna tekma.

„To bo dokončni kriterij pri izboru posadke za paralimpijske igre,“ navrže Kovic, ki se nadeja, da bo na delu videl obe ekipi, ki se bosta predstavili v dobri in pozitivni luči.

„Razmere za dirkanje so vrhunske, vlažnost nizka. Dejansko bomo dirkali v Estorilu, ki je znan po tekmah MOTO GP in formule 1. Dirkališče ima razgibano konfiguracijo, ki je zelo podobna tisti na paralimpijski progi v Tokiu, zato bo za eno od naših posadk to tudi dobra generalka,“ sklene Kovic.

Foto: Peter Giodani

Print Friendly, PDF & Email