Tudi paralimpijci se veselimo uspehov naših olimpijk in olimpijcev, hkrati pa pilimo formo in popravljamo zadnje detajle pred skorajšnjim začetkom 16. poletnih paralimpijskih iger, ki bodo potekale v Tokiu. Začele se bodo 24. avgusta z uradno otvoritvijo in mimohodom odprav. Med njimi bo tudi Slovenija. Slovensko trobojnico bo na otvoritvi nosil paralimpijec paralokostrelec Dejan Fabčič.

Dejan Fabčič

Dejan Fabčič

Vedno jih je občudoval

»Zelo sem bil vesel, ker sem bil izbran za nosilca slovenske zastave na otvoritvi 16. poletnih paralimpijskih iger v Tokiu. Glede na to da so to moje že tretje paralimpijske igre, lahko povem, da sem zastavonoše vedno občudoval. To so bili vrhunski športniki ali pa ljudje s posebno zgodbo. Zato se mi zdi kar neverjetno, da bom sedaj tudi jaz na tem mestu! To si štejem v veliko čast. S ponosom jo bom nosil za vse Slovence, za vse športnike invalide, za vse ljubitelje športa, navijače in nenazadnje tudi za vso zdravniško-medicinsko osebje, ki smo se še in se še borimo proti novemu virusu COVID-19,« je ob imenovanju za nosilca zastave povedal Dejan Fabčič.

Poklon zdravnikom in medicinskemu osebju

»Odločitev o izbiri nosilca zastave na otvoritvi je bila res težka, saj bi si vsi športniki zaslužili to čast. Odločili smo se za Dejana Fabčiča, vzornega športnika in zdravnika. Zanj bodo to tretje paralimpijske igre. Z odločitvijo smo se želeli zahvaliti vsem zdravnikom in medicinskemu osebju, ki so med COVID krizo požrtvovalno skrbeli za naše zdravje. Tudi Dejan Fabčič je med celotnim obdobjem delal kot zdravnik, zraven pa tudi treniral in se uspel uvrstiti na paralimpijske igre. Prepričan sem, da bo ponosno vihral s slovensko zastavo na otvoritvi. Na zaključni slovesnosti bo nosilec zastave Tim Žnidaršič Svenšek, najmlajši športnik v slovenski odpravi v Tokiu,« je odločitev za Dejana pojasnil dr. Boro Štrumbelj, vodja letošnje paralimpijske odprave v Tokio.

Predan in zapisan športu

Dejan Fabčič je zdravnik interne medicine ter vodja ambulante za bolezni ščitnice in diabetes v Novi Gorici. Aktiven je bil tudi v času epidemije COVID-19, svojih bolnikov ni pustil na cedilu, tako kot vso medicinsko osebje. Zato je izbor Dejana Fabčiča za nosilca zastave na otvoritvi paralimpijskih iger tudi poklon in zahvala celotnemu zdravstveno-medicinskemu osebju, ki je opravilo tako izjemno delo in poslanstvo v času COVID-19 pandemije. Sicer pa je Dejan Fabčič športnik po duši. Od leta 2002 se ukvarja s tekmovalnim parašportom. Začel je s plavanjem, leta 2008 je debitiral na paralimpijskih igrah v Pekingu, kjer je zasedel 6. in 7. mesto na 100 metrov hrbtno in prsno. S parakajakom je bil leta 2016 na igrah v Braziliji 6. v kategoriji KL2. Zdaj pa ga čaka tekmovanje v paralokostrelstvu, kjer s pridom izkorišča svoje bogate izkušnje, izkazalo pa se je, da zelo zelo nadarjen tudi za to tekmovalno panogo. Fabčič potuje v Tokio, nad njegovo pripravo pa bdi trenerka Brina Božič.

Slovenske zastavonoše (na otvoritveni slovesnosti) na paralimpijskih igrah (med letoma 1992 – 2021):

2016 Franček Gorazd Tiršek
2012 Mateja Pintar Pustovrh
2008 Franc Pinter
2004 Andreja Dolinar
2000 Janez Hudej
1996 Franjo Izlakar
1992 Rudolf Kocmut

Foto: Peter Giodani

Print Friendly, PDF & Email