Na atletskem stadionu na Ptuju je 11. septembra 2021 potekalo že 52. atletsko tekmovanje v spomin na pionirja invalidskega športa prof. Bojana Hrovatina, ki je v Sloveniji postavil temelje invalidskega športa na katerih stoji rekreacijski, tekmovalni in vrhunski šport. Tokrat so se slovenskim športnikom priključili tudi atleti iz Črne gore, Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške. Tekmovanje je potekalo v soorganizaciji Društva paraplegikov Podravja in Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ptuj. Za slovenske atlete, kjer so rezultati šteli tudi za uvrstitve na državnem prvenstvu, pa je tekmovanje potekalo v organizaciji Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite. Pokrovitelj atletskega srečanja je bila Mestna občina Ptuj.
Po prihodu atletinj in atletov je na stadionu zadonela Zdravljica in naznanila uvod v 52. memorialno tekmovanje športnega zanesenjaka prof. Bojana Hrovatina. Za tem so s pozdravnimi nagovori športnikom uspešno tekmovanje zaželeli: predsednik Društva paraplegikov Podravja Boris Klep, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, predstavnik MDSS Ptuj Vinko Kotar, direktor Zavoda za šport MO Ptuj Sandi Mertelj in županja MO Ptuj Nuška Gajšek, ki je tekmovanje tudi odprla.
Povezovalka otvoritvene slovesnosti, nekdanja kegljačica, sedaj pa trenerka Silva Razlag je prebrala tudi sporočilo nekdanjega olimpijca metalca diska Igorja Primca in kapetanke državne reprezentance v sedeči odbojki Lene Gabršček, ki sta atletinjam in atletom zaželela kar najboljše nastope in dobre rezultate.
Sledila so navodila glavnega koordinatorja Gregorja Gračnerja in vodje tekmovanja Janeza Hudeja, nato pa so se na šestih tekmovališčih že začeli troboji v metu diska, kopja/kija in v suvanju krogle. Tako kot na dosedanjih tekmovanjih so atleti tudi tokrat po ustaljeni praksi in na istem tekmovališču menjavali le orodja, sodniki pa so v tekmovalni list vpisali najboljši rezultat. Zato je tekmovanje v lepem in sončnem vremenu potekalo hitro in brez zapletov. Atleti paraplegiki ter nekoliko lažje gibalno ovirani tetraplegiki so za doseganje boljših rezultatov uporabljali posebne tekmovalne stole, ki so nekoliko višji od vozičkov, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa so svoja orodja metali z navadnih sobnih vozičkov.
Sledil je drugi sklop tekmovanja – troboj voženj (100, 200, 400 m) na posebnih vozičkih, imenovanih formule, vožnji na 100 m s standardnimi vozički v spomin na prof. Bojana Hrovatina in memorialni vožnji na 800 m s standardnimi in specialnimi vozički v spomin na novinarja Henrika Übeleisa, velikega prijatelja športnikov paraplegikov in tetraplegikov.
Glede na višino poškodbe atleti v trobojih tehničnih disciplin tekmujejo v skupinah od F51 do F57, v trobojih vožnje pa v skupinah od T51 do T54. Skupine kjer je nastopalo manjše število tekmovalcev so organizatorji združili v eno skupino. Rezultate so vrednotili na osnovi svetovnih rekordov Mednarodnega paralimpijskega komiteja. Starejši tekmovalci so tekmovali v skupini Veterani.
Rezultati štirih najboljših atletinj in atletov v četveroboju (krogla, disk, kopje/kij, vožnja 100 m) so šteli za uvrstitve na meddržavnem tekmovanju. Pokal za prvo mesto je osvojila ekipa Slovenije (7.811,12), za drugo Hrvaška (6.726,27), za tretje pa Bosna in Hercegovina (5.693,75). Četrta je bila Srbija (4.038,01), peto pa Črna Gora (1.751,15). Ob tem naj dodamo, da vse ekipe niso imele po štiri tekmovalce.

Celotno tekmovanje so vodili sodniki Atletskega kluba Ptuj.
Računalniški izračun rezultatov je bil v rokah vodje tekmovanja Janeza Hudeja, za vnos podatkov pa je skrbela Marina Hudej.
Ob razglasitvi rezultatov so pokale in medalje podelili: podžupan MO Ptuj Marjan Kolarič, letošnji olimpijec atlet Kristjan Čeh, nekdanja kegljačica Silva Razlag, predsednik DP Podravja Boris Klep in vodja športa pri Zvezi Gregor Gračner. Vodja športa in koordinator tekmovanja Gregor Gračner se je ob zaključku soorganizatorjem zahvalil za odlično sodelovanje, atletinjam in atletom iz republik nekdanje Jugoslavije pa še posebej za tradicionalno udeležbo in športne nastope.
Organizatorji in soorganizatorji so tokratno 52. spominsko in meddržavno tekmovanje odlično pripravili. Rezultate tekmovanja si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Avtor: Jože Globokar/Zveza paraplegikov Slovenije

:: Rezultati državnega prvenstva v paraatletiki

Print Friendly, PDF & Email