Slovenski parašport žaluje. V 51. letu je umrl naš prijatelj, sopotnik, nekdanji košarkarski reprezentant Janez Učakar, bolezen je bila močnejša.

Janez je prijeten človek, predvsem pa zapisan parašportu. Največji pečat je pustil v košarki na vozičkih, igral je na 12 evropskih prvenstvih, s košarko je začel leta 1991. V dresu Slovenije je debitiral leta 1994 na evropskem prvenstvu v Varšavi na Poljskem. Slovenija je v B diviziji zasedla 4. mesto.

Janez je bil rojen v Ihanu, sprva je bil član Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, po selitvi na Gorenjsko pa je postal član Društva Paraplegikov gorenjske, kjer je nadaljeval svoje proaktivno udejstvovanje.

Zadnja leta je Janez deloval kot pomočnik selektorja Žige Kobaševiča v košarkarski reprezentanci. Vedno se je rad odzival na akcije, ki jih je pripravljala naša zveza. Tako je bil maja letos v okviru paralimpijskega šolskega dne gost na fakulteti Alma Mater Europea v Mariboru. Študentom fizioterapije je predstavil svojo življenjsko zgodbo.

Janez je bil vsestranski športnik: rad je tudi plesal, smučal, kegljal, ukvarjal se je tudi z atletiko. Predvsem pa je bil dober človek, vedno pripravljen pomagati, bil je tudi zgleden promotor parašporta med mladimi. O veličini Janija priča tudi podatek, da je svoj košarkarski voziček doniral naši zvezi.

Jani, hvala za vse, počivaj v miru.

Na tem mestu v imenu Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja izrekamo iskreno sožalje družini, svojcem in prijateljem našega pokojnega Janija.

Print Friendly, PDF & Email