Nadaljuje še odštevanje od začetka 24. olimpijade gluhih. V Brazilijo bo potoval tudi 27-letni atlet Tadej Enci, ki se bo meril v teku na 400m in 400m z ovirami.

V tekmovalnem ritmu

»Sva v tekmovalnem ritmu. Tekem v tem hipu ni, zato sva si tak ritem naredila kar sama. Tudi minuli ponedeljek sva imela »tekmo«. Želja pa jasna: da prideva v Brazilijo v pravem ritmu,« pove Gregor Doberšek, trener Tadeja Enijca.

»Delala sva dobro, je pa že malce čutiti tiste potrebne nervoze. To je pričakovano. Gre za tekmovanje, ki je vsaka štiri leta. V teh letih sva se veliko naučila, Tadej pa je predvsem pridobil na samozavesti. Verjamem, da bo s pridom izkoristil vse mednarodne izkušnje, ki se jih je nabralo,« nadaljuje trener, ki je prepričan v osredotočen, kakovosten in stabilen nastop Tadeja Encija v Braziliji.

»Tekel bo na 400m, kar je njegova paradna panoga. Na njegovo željo sva dodala še 400m z ovirami. Kar dobro mu gre ta nova panoga od nog. Ker se panogi na igrah v Braziliji ne pokrivata, sva se odločila, da nastopi na obeh tekmah,« pojasni Doberšek.

Na svojo drugo olimpijado gluhih

»Konkurence ne poznava. Praksa je tudi taka, da številni prijavijo slabši, eni pa celo boljši rezultat, kot ga imajo,« pa trener Doberšek za konec še o tem, kakšna konkurenca ju čaka.

»Najboljša motivacija za športnika so dobri rezultati,« pa pred začetkom iger v Braziliji poudari naš atlet, ki bo s tekmovanjem, tekom na 400m, začel 7. maja. Leta 2017 je bil na olimpijadi gluhih 12.

Kdo je Tadej Enci?

Tadej Enci se je rodil leta 1994 v Slovenj Gradcu. Velenjčan se že vrsto let resno ukvarja s športom, pravi, da so ga za atletiko navdušili starši: “Že kot otrok sem bil zelo aktiven, poleg tega je takrat tudi starejša sestra trenirala atletiko in sva doma veliko tekmovala. Za vse uspehe je gotovo najbolj zaslužna družina, ki mi je vedno stala ob strani in me podpira v dobrem in slabem,” ne skriva hvaležnosti do svoje družine. Mlademu atletu se je sluh poslabšal v zgodnjih otroških letih, vzrok ni bil točno poznan, zdravniki sumijo na meningitis.

Zapisal se je športu. Vadi s trenerjem Gregorjem Doberškom, ki o njem pravi, da je izjemno zagnan in prizadeven atlet, kljub njegovi gluhoti, ki velja za eno izmed najtežjih invalidnosti. Tekmuje v svoji paradni disciplini na 400 metrov, od katere pričakuje svoj najboljši rezultat prav na olimpijskih igrah gluhih v Braziliji.

Leta 2015 je poljskem mestu Bydgoszcz prvič nastopil na evropskem prvenstvu gluhih v atletiki in tam osvojil bronasto medaljo v teku na 400m. Leto dni kasneje si je v isti disciplini pritekel naslov dvoranskega evropskega prvaka. Leta 2018 je še posebej navdušil na dvoranskem državnem prvenstvu Slovenije v Zagrebu, ko si je v absolutni konkurenci slišečih športnikov priboril tretje mesto v teku na 400 m in s tem postal prvi gluhi atlet, ki je osvojil medaljo na članskem atletskem državnem prvenstvu Slovenije. Kot pravi sam, je najbolj ponosen na naslov dvoranskega evropskega prvaka gluhih in na bronasto medaljo z evropskega prvenstva gluhih na prostem.
Nastopil je že leta 2017 na svojih prvih olimpijskih igrah gluhih v Samsunu v Turčiji, kjer je prišel do polfinala in osvojil končno 12. mesto.

V začetku lanskega poletja je uspešno zaključil šolanje in si pridobil naziv inženirja mehatronike. Tudi Tadej je kot uspešen parašportnik zaposlen kot športnik v javni upravi (FURS).

Print Friendly, PDF & Email