18. mednarodni »Dan brez vozička« je skupaj s preventivno akcijo ozaveščanja pred nevarnostmi skokov in padcev v vodo »Voda vzame, voda vrne« na mestnem kopališču v Slovenskih Konjicah pokazal, da se športne aktivnosti lahko izvajajo v popolni inkluziji – skupaj z invalidi.

V petek, 29. julija 2022, je med 10. in 18. uro v organizaciji Plavalnega kluba Slovenske Konjice in Mednarodne zveze društev IAHD Adriatic na mestnem kopališču v Slovenskih Konjicah potekal združen dogodek: XVIII. mednarodni “Dan brez vozička” in akcija “Voda vzame, voda vrne”. Rdeča nit dogodka je bila gibanje pod in nad vodo v različnih oblikah ter druženje vseh ljubiteljev voda.

Člani Plavalnega kluba Slovenske Konjice, ki prav letos obeležujejo 20. obletnico delovanja, v okviru Mednarodne zveze društev IAHD Adriatic razvijajo potapljanje invalidov z avtonomno potapljaško opremo in potapljanje invalidov na vdih na treh ravneh, na terapevtski, rekreativni in tekmovalni ravni. S svojimi akcijami želijo promovirati potapljanje invalidov in pokazati koristi breztežnostnega okolja za njihovo psihofizično počutje s ciljem, da potapljanje invalidov postane inkluzivna športna dejavnost. Kaj lahko dosežejo potapljači invalidi s sistematičnim šolanjem pričajo številni dosežki, zadnji med njimi je potop Nina Batagelja v italijanski Padovi, ko je v šestih dneh v seriji dvanajstih potopov preko 40 metrov zbral kilometer poti v globino in nazaj.

Celodnevno dogajanje so popestrili pripadniki 430. mornariškega diviziona slovenske vojske z opremo, ki jo navadni smrtniki lahko zelo redko vidijo. Majhno podjetje iz Avstrije je prineslo zelo inovativen izdelek, podvodni skuter SCUBAJET, nad katerim so bili navdušeni prav vsi, od vojakov, otrok in invalidov; vsi so ga tudi z velikim veseljem preizkusili. Na delavnici statične apneje so se sodelujoči preizkusili v zadrževanju sape pod vodo in dosegli rezultate, ki jih tudi sami niso pričakovali. ONMAT FIT fitnes vadba na blazinah je vse generacije spodbudila k izvajanju poskokov, počepov in drugih vaj, ki so na trdih tleh popolnoma enostavne, na blazinah pa je rezultat pogosto padec v vodo. Smejanja seveda ni manjkalo. Za otroke je bilo daleč najbolj zanimivo potapljanje z avtonomno potapljaško opremo, za mlajše deklice pa srečanje in plavanje s profesionalno morsko deklico.

Kot na vsakem dnevu brez vozička so tudi tokrat osebe po poškodbi hrbtenjače iz Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine preizkusile različne oblike gibanja v okolju brez gravitacije. Sodelovali so pri prav vseh aktivnostih, čeprav so sprva mislili, da tega ne zmorejo.

Upamo, da bo prihodnje leto prineslo še več različnih vsebin in da bo Dan brez vozička resnično dogodek, kjer vozička ne bo opazil nihče več.

Tekst: A.F.
Foto: Aleš Kovač, IAHD Adriatic, Katarina Richter

Print Friendly, PDF & Email