Dan s parašportniki, sodi v sklop Evropskega tedna športa, je letos drugič zapored gostoval v Mengšu, s šestimi parašporti se je na tamkajšnji šoli danes spoznalo skoraj 1000 otrok, kar je zagotovo svojevrsten podvig.

Za dobro jutro so zbrane otroke, parašportnike, trenerje, učitelje in ostale goste pozdravili Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK, domači ravnatelj Sašo Božič in župan občine Mengeš Franc Jerič. Pred začetkom spoznavanja športov smo prisluhnili še naši himni Drž ta tempo, katere avtor je raper Trkaj. Potem so se otroci odpravili na športne postaje, kjer so jih pričakali trenerji in parašportniki. Boccio sta predstavila Natalie Finkšt in Jakob Škantelj, golbal Maja Sovinek in Ana Novak, parakolesarstvo Anej Doplihar, paranamizni tenis trenerja Ožbej Poročnik in David Orešnik skupaj s tekmovalko Andrejo Dolinar in paralimpijcem Luko Trtnikom, paralokostrelstvo trenerka Brina Božič in lokostrelec Gregor Habe, košarko na vozičkih pa trener Žiga Kobaševič in igralec Simon Gračnar.„Današnji dan je bil nekaj lepega. Mladim smo predstavili parašport. Pokazali smo, da si lahko aktiven kljub hendikepu. Otroci so bili navdušeni, preizkusili so moje kolo. Priznali so, da potrebujem precej moči v rokah, da ga vozim. Imeli so tudi veliko zanimivih vprašanj: zanimalo jih je, iz katerega materiala je kolo: iz aluminija ali karbona. Pojasnil sem jim, koliko prestav imam, kdo mi je kupil kolo, in kdo mi pomaga financirati športno pot,“ je Anej Doplihar, paralimpijski kolesar, priznal, da je tudi sam užival v Mengšu, kjer je podpisal tudi številne avtogramske kartice.

„Dan s parašportniki je bilo zelo lep. Veliko otrok je spoznalo parašport, parašportnike, paralimpijce. Najbolj mi je bilo všeč, da so se otroci od 1. do 9. razreda zelo dobro povezali z našimi parašportniki, v našem primeru z Gregorjem Habetom, prišlo je do inkluzije. Spraševali so ga vse mogoče: o treningu, loku, (ne)premikanju nog. Povsem so sprostili in uživali. Ni vsakdanje, da se srečaš z invalidom. Včasih ne veš, kako bi pristopil, kako se obnašati. Pri teh otrocih ni bilo nobenih zadržkov, to bogato izkušnjo pa bodo prenesli naprej v svojem življenju,“ je po dogajanju v Mengšu povedala Brina Božič, trenerka paralokostrelstva.

„Veseli smo, ker so nas parašportniki spet obiskali. Veseli smo, ker so se naši otroci preizkusili v različnih parašportih in spoznali, kaj pomeni biti parašportnik. Menim, da smo vsi lahko še kako ponosni na vse parašportnike, od katerih se lahko vsi ogromno naučimo,“ je poudaril domači ravnatelj Sašo Božič.„Lani smo rekli, da se spet snidemo v Mengšu. Vesel sem, ker smo se spet zbrali od predstavitvi parašportnikov in tako nadaljujemo zgledno sodelovanje. Danes je bil poseben dan – vsi skupaj smo spoznali še drugo plat športa. Vi, parašportniki, ste nekaj več kot športniki. Za rezultate in vse morate dodati še nekaj več, hkrati pa dajete jasno vedeti, da je vse mogoče, če se hoče,“ je na dogodku povedal župan občine Mengeš Franc Jerič.„Z današnjim dnem se končuje evropski teden športa. Pred sedmimi dnevi smo praznovali Dan slovenskega športa, danes pa smo vse sklenili z Dnevom s parašportniki v Mengšu, kjer smo vedno dobro in lepo sprejeti. Verjamem, da so mladi, ki so bili danes z nami, izkoristili dan in se naučili, predvsem pa spoznali veliko novega. Vesel pa sem, ker vem, da je vse minilo v znamenju fair playa,“ pa je bil nad dogodkom navdušen Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS-SPK, ki prihodnji mesec, točneje 18.10., z gala dogodkom na Brdu pri Kranju slavi 60 let uspešnega delovanja.

Print Friendly, PDF & Email