Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program Paralimpijski šolski dan (PŠD), ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem.

V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15.

„Prvo oktobrsko sredo je na šoli potekal naravoslovni dan učencev 8. in 9. razredov z namenom razvijanja empatije. S sodelovanjem Zveze športnih invalidov Slovenije in Športnim društvom invalid Ljubljana smo izvedli dan, ko so se nam pridružili paralimpijci. Učenci so spoznali paralimpijske discipline in njihove prilagoditve, se preizkusili v odbojki na tleh, košarki na vozičkih ter se postavili v vlogo slepih ljudi. Spoznali so tudi življenjsko zgodbo parašportnika. Pridružil se nam je tudi Tim Bučar, ki se je s svojo življenjsko zgodbo in neizmerno velikim srcem zelo dotaknil učencev. Tim Bučar ima apertov sindrom. Gre za redko genetsko motnjo, za katero v Sloveniji boleha le deset oseb,“ so o dogodku zapisali na naši šoli gostiteljici.

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, izvaja pa jih ŠD Invalid. Izvedba PŠD-jev je za šole brezplačna. Želja in cilj zveze je, da čim širšemu krogu mladih predstavimo svet parašporta, predvsem pa je želja, da mladi dobijo tudi izkušnjo parašporta.

Več o projektu:

 

Print Friendly, PDF & Email