Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program Paralimpijski šolski dan (PŠD), ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem.

V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15.

Danes je naša ekipa, združena z ekipo ŠD Invalid, gostovala na OŠ Jarenina. Mladim smo v okviru Paralimpijskega šolskega dne (PŠD) predstavili paralimpijsko gibanje in sedanjost ter zgodovino paralimpijskega športa. Zbrani osnovnošolci so pozorno prisluhnili namiznotenisaču Luki Trtniku, ki je predstavil svojo življenjsko zgodbo. Za konec pa so se mladi v parašportih tudi sami preizkusili v športni dvorani.

“Paralimpijski športni dan je bil odlično organiziran. Otroci so spoznali tri športe, nad katerimi so bili navdušeni. Mlajši so predvsem uživali v novi izkušnji, starejši so izkušnje že povezovali z občutki invalidnih oseb. Tudi v učilnici so izvedeli veliko novega in bili navdušeni nad uspehi športnika Luke Trtnika, ki je svoj avtogram pustil tudi na naši steni slavnih. Zahvaljujemo se Ani in celotni ekipi za odlično izpeljavo športnega dneva,” je ob tem povedala  Polona Poljanec z OŠ Jarenina.

 

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, izvaja pa jih ŠD Invalid. Izvedba PŠD-jev je za šole brezplačna. Želja in cilj zveze je, da čim širšemu krogu mladih predstavimo svet parašporta, predvsem pa je želja, da mladi dobijo tudi izkušnjo parašporta.

Več o projektu:

Print Friendly, PDF & Email