Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program Paralimpijski šolski dan (PŠD), ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem.

V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15.

Tokrat je naša ekipa, združena z ekipo ŠD Invalid, gostovala na OŠ Ihan. Mladim smo v okviru Paralimpijskega šolskega dne (PŠD) predstavili paralimpijsko gibanje in sedanjost ter zgodovino paralimpijskega športa. Zbrani osnovnošolci so pozorno prisluhnili nekdanjemu vrhunskemu paraplavalcu Alešu Sečniku, ki je predstavil svojo življenjsko zgodbo. Za konec pa so se mladi v parašportih tudi sami preizkusili v športni dvorani. S pomočjo Matjaža Bartola so še bolj podrobno spoznali dvoransko balianje.

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, izvaja pa jih ŠD Invalid. Izvedba PŠD-jev je za šole brezplačna. Želja in cilj zveze je, da čim širšemu krogu mladih predstavimo svet parašporta, predvsem pa je želja, da mladi dobijo tudi izkušnjo parašporta.

Več o projektu:

Print Friendly, PDF & Email