Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program Paralimpijski šolski dan (PŠD), ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem.

V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15.

„Danes smo v sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Slovenskim Paraolimpijskim komitejem in ekipo Športno društvo Invalid Ljubljana za učence od 6. do 9. razreda pripravili »Paralimpijski šolski dan« z namenom ozaveščanja in promocije športa invalidov na osnovnih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem. V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15.

“Danes so učenci bili deležni najrazličnejših vsebin na tematiko športa invalidov. Iz prve roke jim je bila predstavljena življenjska zgodba športnika invalida, dobili so nekaj informacij o samem paralimpijskem športu, v telovadnici pa so spoznali in praktično izvedli poligon za slepe in slabovidne, vožnjo na invalidskem vozičku z igro košarke, si podajali težko žogo prirejeno slabovidnim in balinali. Po aktivnostih je sledila evalvacija, kjer so učenci strnili misli in občutke ob današnjih doživetjih ter jih zapisali in predstavili s plakati. Športni dan je bil učencem izredno zanimiv, učenci so z veseljem sodelovali z našimi gosti, ki se jim iskreno zahvaljujemo za neprecenljivo izkušnjo, ki nam je dala pomembno popotnico za življenje,” so o dnevu zapisali v OŠ Hajdina, kjer so spoznali parašport, svojo življenjsko zgodbo pa jim je predstavil Aleš Sečnik.

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, izvaja pa jih ŠD Invalid. Izvedba PŠD-jev je za šole brezplačna. Želja in cilj zveze je, da čim širšemu krogu mladih predstavimo svet parašporta, predvsem pa je želja, da mladi dobijo tudi izkušnjo parašporta.

Več o projektu:

Print Friendly, PDF & Email