Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program Paralimpijski šolski dan (PŠD), ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem.

V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15.

Konec januarja smo se odpravili na Ptuj, naš gostitelj je bila OŠ Olge Meglič Ptuj. Na paralimpijskem šolskem dnevu so aktivno sodelovali učenci 3. triade. Svojo življenjsko zgodbo je vsem zbranim predstavil paralimpijec namiznotenisač Luka Trtnik, mladi pa so bili še posebej navdušeni nad dogajanjem v športni dvorani, kjer so se preizkusili v različnih parašportnih panogah.

“Po zabavnih aktivnostih v telovadnici smo se osmošolci odpravili v učilnico, kjer nas je že čakal Luka Trtnik, odličen igralec namiznega tenisa, ki je med drugim zastopal slovenske barve na Paralimpijskih igrah v Tokiu leta 2020. Z nami je delil svojo izjemno življenjsko zgodbo ter nam pokazal, da niti telesna hiba ne more premagati človeške želje po uspehu. Na drugem predavanju smo dobili informacije o invalidnosti in paralimpijskih športih. Naučili smo se, da si invalidi želijo najbolj to, da jih sprejmemo in nanje gledamo kot nam enake člane družbe. Ta športi dan nam je vsem pričaral nov pogled na svet in ljudi, ki so v nekaterih pogledih drugačni, po drugi strani pa nam povsem enaki in enakovredni. Po vseh opravljenih aktivnostih in pogovorih, ki smo jih opravili, smo dan zaključili veseli, zadovoljni in polni novih izkušenj,” so svoje misli strnili učenke in učenci. VEČ O TEM

PŠD-je podpira naš partner Zavarovalnica Triglav, izvaja pa jih ŠD Invalid. Izvedba PŠD-jev je za šole brezplačna. Želja in cilj zveze je, da čim širšemu krogu mladih predstavimo svet parašporta, predvsem pa je želja, da mladi dobijo tudi izkušnjo parašporta.

Več o projektu:

Print Friendly, PDF & Email