V Ljubljani, na Veleposlaništvu Zvezne republike Nemčije, zbrane je nagovoril njegova ekselenca g. Adrian Pollman, je danes potekala predstavitev delegacije Specialne olimpiade Slovenije, ki bo čez dober teden tekmovala na Poletnih svetovnih iger specialne olimpijade. Priložnost za tekmovanje bo dobilo 8.000 športnikov, od tega 26 slovenskih, ki bodo večinoma tekmovali v individualnih športih, v boj za medalje pa gre tudi nogometna ekipa. Današnji dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar. Tekmovalce pa je na pot pospremila poslanica ministra za solidarno prihodnost g. Simona Maljevca. Zbrane je nagovoril tudi Primož Siter, član kabineta ministra ministrstva za solidarno prihodnost.

Igre v Berlinu prihajajo po štiriletnem premoru, saj so vmesne – zimske, prvotno odpadle zaradi korona virusa, kasneje pa še zaradi razmer z Rusijo, saj bi igre morale potekati ravno tam. Nazadnje so slovenski tekmovalci na tako velikem tekmovanju sodelovali leta 2019, ko so bili v Abu Dhabiju in Dubaju izredno uspešni. Tudi same igre s spremljevalnimi aktivnostmi so bile – arabskemu okolju primerno glamurozne. V Združenih arabskih Emiratih je 2019 tekmovalo 27 slovenskih specialcev. Osvojili so 24 medalj od tega tri zlate, 13 srebrnih in 8 bronastih. »Niso pomembne samo medalje, pomemben je pristop, trud, ki so ga vsi do zadnjega vložili v svoje nastope,« je bil zadovoljen takratni vodja delegacije, sicer predsednik Specialne olimpijade Slovenije Ljubomir Miličević.

Tokratna kvota je nekoliko manjša, predvsem na račun atletike, ki je sicer med 26 športi, v katerih bodo na igrah tekmovali predstavniki iz 190 držav, najmnožičnejši šport. Osnovno vodilo – razdelitev tekmovalcev v tekmovalne skupine po sposobnostih (pri čemer med prvim in zadnjim v skupini največ osmih tekmovalcev ne sme biti razlike več kot 20%) ostaja, kakor je bilo vse od časa ustanovitve gibanja pred 55 leti. Se pa v atletiki in plavanju namesto predtekmovanj in finalnih tekmovanj »vrivajo« klasični tekmovalni sistemi – četrtfinale, polfinale, finale, pri čemer pa specialnost še vedno ostaja ta, da se bodo v vseh teh rangih tekmovanj pomerili vsi prijavljeni tekmovalci.
»Zamišljen sistem tekmovanja, ki je bil preizkušen že na plavalnem delu v Dubaju pred štirimi leti, teži k temu, da se tekmovalce razvrsti v čim bolj homogene skupine. Je pa še ena posebnost – tudi ta velja že ves čas. Tekmovalec rezultata iz predtekmovanja oziroma tekmovanj pred finalnim nastopom ne sme preseči za več kot 15%. Ta varovalka še dodatno zagotavlja enake možnosti in pošteno tekmovanje,« poudarja Domen Pociecha, športni direktor društva, tokrat pa tudi v vlogi glavnega nogometnega trenerja. V boj za ekipno medaljo se tokrat namreč podajajo nogometaši v igri 5:5, potem ko so se košarkarji iz Abu Dhabija vrnili z bronom. Oba ekipna športa se namreč izmenjujeta. Odskočna deska za uvrstitev na letošnje največje inkluzivno tekmovanje so bile dobre uvrstitve na turnirjih v letu 2022 ter rezultat, dosežen na državnih igrah lani v Zagorju in Celju.

Tokratna vodja delegacije bo sedanja predsednica društva Suzana Bohorč, ki je predsedniško mesto zasedla lani. Nekaj izkušenj s svetovnih iger že ima, saj je kot trenerka nogometne ekipe sodelovala na dveh svetovnih igrah – v Šanghaju in v Los Angelesu, še pred tem pa je bila kot atletska trenerka na svojih prvih igrah leta 2003 v Dublinu. »Tokratne igre so zagotovo zelo težko pričakovane, saj so bila zadnja štiri leta zaradi odpadlih iger in zaradi korone za nas zelo dolga. Tekmovalci so tako že v pričakovanju, prav tako pa tudi mi kot vodstvo in trenerji, saj se je tudi v specialni olimpijadi v tem času zgodilo kar nekaj sprememb. Vedno več je udeležencev v združenem športu, temu trendu v Sloveniji sledimo zaenkrat še bolj na rekreativni kakor na tekmovalni ravni, hkrati pa se spreminjajo tekmovalni sistemi, ki še bolj poudarjajo tekmovalni dosežek. Nemci so kot organizatorji že v času priprav na igre pokazali izredno angažiranost in natančnost v vseh segmentih priprav, tako da verjamem, da bodo tudi to pot igre organizacijsko dobro izpeljane,« meni Bohorčeva.

»S tekmovalci smo se pred igrami zbrali na dvojnih pripravah, kjer smo se uspeli dodobra spoznati, kar je za naše športnike tudi eden izmed pomembnih elementov, saj vedno radi poudarjamo, da naša tekmovanja vendarle niso samo tekmovanja. Tako bomo imeli priložnost pred igrami bivati v kraju Kassel, kjer bodo gostitelji za nas pripravili spremljevalni program, da bi se ob treningih pred tekmovanjem lahko tudi zabavali in sprostili.« Gre za star običaj v okviru specialno-olimpijskega gibanja, kjer vsako delegacijo gosti svoje mesto, kar je tudi priložnost za spoznavanje novih krajev in ljudi. Otvoritev iger bo na olimpijskem stadionu v soboto, 17. junija.

»V Specialni olimpijadi Slovenije dajemo priložnost izkusiti tako veliko tekmovanje čim večjemu številu tekmovalcev, zato je to za vse tekmovalce prva taka izkušnja, katere se zelo veselijo. Za mnoge je to edina priložnost za potovanje z letalom, srečanje s tolikšnim številom tekmovalcev z vsega sveta – v Berlinu jih bo namreč tekmovalo sedem tisoč. Veselijo se tekmovanj, druženj, spoznavanja novih ljudi, novih krajev, seveda pa tudi dobrih rezultatov in osvojenih medalj,« še dodaja Bohorčeva, tekmovalce pa je na pot pospremil tudi predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijan Lazar: »Veselimo se, da se bodo ponovno po štirih letih športniki specialne olimpijade udeležili Poletnih svetovnih iger specialne olimpijade. Svetovne igre niso le športen dogodek, ampak ponujajo življenjske izkušnje vsakemu športniku teh iger. Začetki ustanovitve gibanja izhajajo iz leta 1968 in se še danes držijo okvirjev, ki so jih takrat zapisali. Temeljijo na socializaciji in enakopravni vključenosti vseh nas drugačnih, povezujejo se z gostujočimi mesti in spodbujajo ter omogočajo vsakemu udeležencu, da doseže njim pomemben športni dosežek. Sam športni dosežek ni v prvem planu, pa kljub vsemu se še danes spomnim iskrivih oči tekmovalcev, ki so pri prihodu iz zadnjih svetovnih iger s ponosom vsem nam, ki smo jih pričakali, pokazali lesk osvojenih medalj. Vsem želim veliko športnih doživetij in novih življenjskih izkušenj, ki se jih boste še dolgo z veseljem spominjali.«

IZBRANA EKIPA ZA NASTOP NA POLETNIH SVETOVNIH IGRAH, BERLIN 2023

Vodja delegacije: Suzana BOHORČ (Specialna olimpiada Slovenije, predsednica)
Pomočnik vodje delegacije: Branka PERNE (Zveza Sožitje, predsednica)
Zdravnica ekipe: Irena DEŽELAK

ATLETIKA
Zoran VALENČIČ (CUDV Črna) – 100 m, 200 m, 4×100 m
Miha MRAK (Sožitje Škofja Loka) – 400 m, 800 m, 4×100 m
Lucija MEŠKO (Sožitje Ormož) – 100 m, 200 m, 4×100 m
Tatjana POČIVAVŠEK (VDC Šentjur, enota Šmarje) – 400 m, skok v daljino, 4×100 m
TRENERKA: Andreja RESMAN

PLAVANJE
Amadej KREMŽAR (Sožitje Velenje) – 25 m prosto, 50 m prsno, 4×25 m prosto
Aidan OROŽ (OŠ v parku, Sl. Konjice) – 25 m prosto, 50 m prosto, 4×25 m prosto
Luka TEMNIKAR (Sožitje Velenje) – 100 m prosto, 200 m prosto, 4×25 m prosto
Sabina CIMPERC (Sožitje Velenje) – 25 m prosto, 50 m prosto, 4×25 m prosto
TRENERKA: Katarina PRAZNIK

BALINANJE
Dejan DJORĐEVIĆ (VDC Želva) – posamezno, mešane dvojice
Jožica SILA (VDC Postojna) – posamezno, mešane dvojice
TRENER: Sebastjan KOŽELJ

KOLESARSTVO
Tilen BABIČ (Sožitje Škofja Loka) – 2 km kronometer, 5 km kronometer
Štefka KRAJNC (CUDV Črna) – 2 km kronometer, 5 km kronometer, 5 km cestna dirka
TRENER: Pajazit CAKIČI

JUDO
Tine Muller (Judo klub Sokol)
Urška DOLER (II. OŠ Žalec)
TRENERKA: Tina PESTOTNIK

NAMIZNI TENIS
Urban KNUPLEŽ (Center Gustava Šiliha) – posamezno, mešane dvojice
Tjaša PRAH (Center Janeza Levca) – posamezno, mešane dvojice
TRENER: Zvonko PUŠNIK

NOGOMETNA EKIPA
Janko LEVSTEK (CUDV Radovljica)
Janez ČERNE (Center Janeza Levca)
Goran PAJOVIĆ (VDC Tončke Hočevar)
Robert VLAH (VDC Tončke Hočevar)
Gašper ZAVIRŠEK (VDC Tončke Hočevar)
Mitja ČAMER (VDC Zasavje)
Peter LENART (VDC Zasavje)
Dejan ANTOLIĆ (VDC Zasavje)
David KOZINA (VDC Želva)
Markus ABS (VDC Želva)
TRENERJI:
Domen POCIECHA
Gregor ROZMAN
Anej ZAKONŠEK

Print Friendly, PDF & Email