Slovenske odbojkarice danes potujejo v Egipt, kjer se v nedeljo, 12.11., začenja svetovni pokal. Najboljša še na paralimpijske igre neuvrščena reprezentanca si bo zagotovila vozovnico za paralimpijske igre v Parizu prihodnje leto. Tekmovanje se bo končalo 18.11.

Tri prosta mesta

V ženski konkurenci bo na prihajajočih paralimpijskih igrah tekmovalo osem ekip. Ob Italiji, aktualnim evropskim prvakinjam (s 3:1 so ugnale Slovenijo, ki je prvič po letu 2003 igrala finale) so si paralimpijsko vozovnico že zagotovili Francija (gostitelj) ter Brazilija, ZDA in Kitajska. Na voljo so še tri vozovnice – eno mesto bo zapolnil afriški prvak, po eno pa najboljša še neuvrščena reprezentanca na prej omenjenem svetovnem pokalu ter zmagovalka zadnjega kvalifikacijskega turnirja, ki bo prihodnje leto na Kitajskem.

Predtekmovanje, potem četrtfinale

Na tekmovanju v Egiptu bo igralo 10 ženskih reprezentanc, ki so deljene v dve predtekmovalni skupini. V predtekmovanju bo vsaka reprezentanca odigrala z vsako, temu pa bodo sledili izločilni boji. Začenši s četrtfinalom, kamor se uvrstijo po štiri najboljše reprezentance iz vsake predtekmovalne skupine.

Predtekmovanje:

Predtekmovalna skupina 1:
Egipt, Kitajska, Ruanda, Nemčija, Mongolija

Predtekmovalna skupina 2:
Kanada, Brazilija, Slovenija, Ukrajina, Nizozemska

Tekme Slovenije:

12.11.
Slovenija – Ukrajina (15.30)

13.11.
Slovenija – Nizozemska (11.30)

14.11.
Slovenija – Kanada (10.30)
Slovenija – Brazilija (19.00)

Visoki cilji, žal brez dveh igralk

„Upam in želim si, da si v predtekmovanju priborimo čim boljše izhodišče po rednem delu. Če bi pristali vsaj na 3. mestu v skupini, bi bilo to že dobro izhodišče za naprej. Bo pa veliko jasno že po prvih dveh tekmah: uvodoma se merijo z Ukrajino, potem z Nizozemsko,“ pove selektor Simon Božič, ki ne bo mogel računati na dvojec Senta Jeler&Klara Vabič, dveh igralk iz prve postave na letošnjem evropskem prvenstvu, kjer je Slovenija osvojila srebrno kolajno.

Oteženo delo

„Na žalost v Egipt odhajamo v precej okrnjeni zasedbi. Igrali bomo brez dveh igralk iz prve postave na zadnjem evropskem prvenstvu v Italiji. To bo otežilo delo ekipi, ki bo nastopila v Egiptu. Posledično se menjata sistem igre in postavitev. Imele bomo težko delo, cilj ostaja enak: na vsaki tekmi po zmago in bomo tiste, ki bomo dale vse od sebe. Je pa dejstvo, da so okoliščine otežene in bo delo dosti težje, kot smo sprva predvidevale,“ pa je pred potjo v Egipt povedala kapetanka Lena Gabršček.

Dekleta bodo igrala v zasedbi:
Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentyna Brik, Mira Jakin, Barbara Kocmur, Jana Ferjan, Tija Vrhovnik, Danica Gošnak.

Trikrat dosedaj

Slovenija je dosedaj trikrat igrala na paralimpijskih igrah: leta 2004 v Atenah in v Pekingu štiri leta kasneje so naše odbojkarice zasedle 4. mesto, leta 2012 so bile v Londonu šeste.

Foto: S.K./ParaVolley Europe

Print Friendly, PDF & Email