Če je kateri od športov v minulem letu navdušil, je to bilo paralokostrelstvo, ki je smelo in odločno zakoračilo v leto 2024. To bo leto, ko bo dvojec Živa Lavrinc & Dejan Fabčič tekmoval na paralimpijskih igrah, kjer bo skušal zmešati štrene povsem pri vrhu. Reprezentanco vodi selektorica Brina Božič.

Pohvala za sezono 2022/2023

“Cilj sezone 2023 je bil osvojiti kvoto za Pariz 2024 za mešane ekipe. To pomeni nastop v treh kategorijah – individualno moški, individualno ženske in mešane ekipe. Osvojiti kvoto v lokostrelstvu ni mačji kašelj. Na voljo je le 30 mest na svetu pri moških in 24 pri ženskah. Naš šport je precej nepredvidljiv. Na primer, pretekli konec tedna (19.–21. januarja) je v Nimesu potekal dvoranski svetovni pokal. Danski lokostrelec Mathias Fullerton je vse svoje strele zadel v 10! Osvojil je vse možne točke v kvalifikacijah, 600/600. V dvobojih enako, 150/150. V tretjem dvoboju ga je izenačil nasprotnik. Ker sta imela oba »poln« rezultat, je sledil izločilni strel. To pomeni, da je vsak izstrelil le eno puščico, za katero je bilo na voljo 30 sekund. Oba sta zadela sredino, 10 točk, a nasprotnik je ustrelil pol milimetra bližje čisti sredini tarče kot Fullerton. Tako je slednji izpadel kljub temu, da tri dni ni naredil ene sam samcate napake. Kar sem želela povedati je, da imamo v paralokostrelstvu odlična tekmovalca, ki sta na lestvici med najboljših deset na svetu. Ne glede na to nismo mogli z gotovostjo napovedati paralimpijskih kvot. Sedaj so v žepu in delo se nadaljuje v isti smeri kot prej – izboljšanje vseh področij: tehnike, fizične priprave, opreme in miselne trdnosti. Ti cilji so dolgoročni, pot do njih pa so dobri dosežki. Imeti kvoto v žepu pomeni, da se je kamen odvalil od srca ter da se lahko bolj samozavestno odpravimo na mednarodna tekmovanja in od daleč opazujemo hude boje za zadnje kvote, ki jih bodo podelili v začetku februarja na zadnjem kvalifikacijskem turnirju. Energijo lahko usmerimo v najboljši možni nastop na mednarodnih tekmovanjih do iger ter na igre,” Brina Božič slikovito opiše moč slovenskega dvojca in hkrati predstavi silno izenačenost v svetovnem vrhu, ki mu pripadata Živa in Dejan.

V Dubaj, v Podčetrtku do svetovnega rekorda

“V letu 2024 nas čaka veliko priprav, v začetku marca smo na svetovnem pokalu v Dubaju. Na svetovnem pokalu bosta tekmovala Živa Lavrinc in Dejan Fabčič. Prvi dnevi bodo namenjeni pripravam, saj se iz mrzle Slovenije premaknemo v poletje, na dolge razdalje. Prilagoditi je potrebno opremo ter se ponovno navaditi na vremenske vplive zunanjih tekmovanj. Napovedan je tudi veter do 30km/h, kar bo velik izziv za lokostrelce, ki sicer čez zimo trenirajo v dvoranah.
Po pripravah sledi tekmovanje sestavljeno iz kvalifikacij, ki štejejo 72 strelov. Nato sledijo individualni dvoboji ter dvoboji mešanih ekip,“ je še dodala Brina Božič, ki nekaj besed nameni še tekmi minuli vikend: „Ekipa je formo preverila prejšnji vikend v Lausanni, kjer imajo zelo veliko dvorano, v kateri so priredili tekmo na 70 metrov v dvorani. V Lausanni je center svetovne lokostrelske organizacije in v sklopu dogodka so Živi Lavrinc podelili priznanje za dosežen svetovni rekord v dvoranskem lokostrelstvu na 25m, ki ga je dosegla 28. januarja na tekmovanju v Podčetrtku.“

Znan je tudi „vozni red“ nadaljevanja sezone: „V drugi polovici marca se veselimo devetdnevnih priprav Zveze ŠIS-SPK, ki so izrednega pomena za dobro pripravo na sezono, saj na njih opravimo več kot 15 skupnih treningov. Maja potujemo na evropsko prvenstvo v Rim, junija na Veronikin pokal, veliko mednarodno tekmovanje v Kamniku, nato na svetovni pokal v Nove Mesto na Češkem. Po tem tekmovanju imamo čas še za zadnje skupne priprave pred letom v Pariz, ki bo proti koncu avgusta,“ dodaja selektorica. Paralimpijske igre se začnejo 28. avgusta. Dejan Fabčič bo tekmoval na svojih četrtih igrah, Živa je debitantka.

“Dejan Fabčič je od leta 2019 tekmovalec na mednarodni ravni. Vsako leto lahko rečem, da je boljši kot kadarkoli. Zame je favorit, sposoben je premagati kogarkoli. Predvsem na zavedanju, da je izjemno kakovosten tekmovalec, moramo še delati. Živa Lavrinc je v tekmovalno lokostrelstvo vstopila kasneje, a pridno dobiva izkušnje. Do iger se bova veliko ukvarjali s pridobivanjem idealne opreme ter uglaševanjem loka. Prav tako ima še veliko možnosti za napredek v lokostrelski tehniki. Že zdaj je dobra, a ima še veliko potenciala, zato verjamem, da ga bo v naslednjih mesecih in letih uresničila ob trdem in vztrajnem delu,” ju opiše Brina Božič.

Večja baza za selekcijo

Med paralokostrelci v Sloveniji je zdaj več začetnikov. “Vsi se trudijo prek klubske ravni izboljšati svoje sposobnosti in se udeleževati lokalnih tekmovanj. Veseli me, da bom lahko v prihodnje med njimi izbrala kandidate za selekcijo, s katerimi bomo na skupnih treningih in pripravah delali v smeri udeležbe na mednarodnih tekmovanjih. Trenutno sta v selekciji še Simon Turk in Jerneja Štarkel. V letu 2024 se bomo usmerili v to, da opravimo uradno klasifikacijo, kar je mogoče storiti le v sklopu mednarodne tekme. Zaenkrat je finančno najmanj obremenjujoč plan ta, da bi Simon in Jerneja z glavno ekipo maja potovala na evropsko prvenstvo v Rim, kjer bodo prva dva dni opravljali klasifikacije, nato se bosta vrnila domov. Klasifikacija je pomembna, saj bosta lahko z njo tekmovala na manjših mednarodnih turnirjih, kjer bosta dobila pomembne izkušnje za kasnejše nastope na evropskih in svetovnih prvenstvih ter svetovnih pokalih,”  še zaključi Brina Božič.

Print Friendly, PDF & Email