Še točno 100 dni je ostalo do začetka paralimpijskih iger, ki bodo med 28.8. in 8.9. 2024 v Parizu. Verjamemo, da se bodo tam v dobri luči predstavili tudi naši parašportniki. Slovensko paralimpijsko odpravo bo vodil dr. Boro Štrumbelj, njegova namestnica je Jana Čander.

Drugič v Parizu

Parizu je bila organizacija letošnjih paralimpijskih iger zaupana septembra 2017. Francija bo drugič v zgodovini gostila paralimpijske igre, prvič pa poletne paralimpijske igre. Zimske paralimpijske so bile v Franciji leta 1992, gostitelja pa Tignes in Albertville. Na letošnjih paralimpijskih igrah bo na sporedu 549 dogodkov v 22 športnih panogah.

Prvič po letu 2012

Slovenska odprava šteje bo letos zagotovo številčnejša, kot je bila minula leta. Prvič po letu 2012 imamo na igrah vnovič zasedbo v ekipnih športnih: četrtič bodo na paralimpijskih igrah nastopile odbojkarice sede (dosedaj so bile 4. v Atenah in Pekingu, 6. pa v Londonu), ki so tako srčno in izvrstno odigrale na aprilskem kvalifikacijskem turnirju in si zagotovile vozovnico za Pariz 2024.

Živa, Dejan in Franček

Vozovnico za Pariz so si že zagotovili debitantka na igrah Živa Lavrinc (paralokostrelstvo), Dejan Fabčič (paralokostrelstvo, na igrah bo nastopil četrtič) in Franček Gorazd Tiršek (parastrelstvo, pred njim so četrte igre, lovil bo peto paralimpijsko kolajno). Živa Lavinc je bila sploh prva v slovenski odpravi, ki je uspela do paralimpijske vozovnice, sledil ji je Dejan Fabčič, oba sta v tem hipu na evropskem prvenstvu v Rimu. Prav na lanskem evropskem prvenstvu in naslovu evropskega prvaka si je paralimpijsko kvoto priboril še parastrelec Franček Gorazd Tiršek.

Še nekaj kandidatov

Kandidati za nastop na paralimpijskih igrah so Henrik Plank (paraatletika – met diska), Robi Kogovšek (paraatletika – tek na 400 m), Anej Dopplihar (parakolesarstvo) in Ljubiša Gajić (namizni tenis) ter Nataša Bartol (boccia). Doplihar je minuli vikend na svetovnem pokalu v Italiji na cestni dirki zasedel 9. mesto, a so slovenski kolesarji na tekmah najvišjega ranga zbrali premalo točk, zato bo Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite vložila vlogo za t.i. bipartitno pogodbo, ki bi na podlagi vabila Aneju omogočila nastop na igrah. Namiznotenisač Ljubiša Gajić je na Tajskem, kjer poteka kvalifikacijski turnir za vozovnice za v Pariz.

V pričakovanju 53. kolajne

Slovenski parašportniki so v zgodovini osvojili 52 medalj na paralimpijskih igrah, od tega 51 na poletnih in eno na zimskih paralimpijskih igrah.

Print Friendly, PDF & Email