Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (Zveza ŠIS – SPK) odštevajo do najpomembnejšega športnega dogodka na svetu. Do začetka 17. poletnih paralimpijskih iger, ki bodo med 28. 8. in 8. 9. 2024 potekale v Parizu, je še natanko 100 dni. Ob tem mejniku so se danes parašportniki, partnerji in predstavniki Zveze ŠIS – SPK zbrali pred paralimpijskim odštevalnikom, ki stoji pred trgovino Lidl na Zaloški cesti v Ljubljani, in beleži čas do pričetka letošnjega športnega spektakla. Obenem sta Zveza ŠIS – SPK in Lidl Slovenija, njihov dolgoletni partner in zlati sponzor, pričela s kampanjo »V športu mi ni para«, s katero želijo skupaj krepiti prepoznavnost slovenskega parašporta.

Na paralimpijskih igrah v Parizu bodo podelili 549 medalj v 22 parašportih, tekmovalo pa bo 4.400 parašportnikov in parašportnic z vsega sveta. Do sedaj so slovenski paralimpijci osvojili 52 paralimpijskih kolajn, od tega kar 14 zlatih. Največ kolajn so osvojili v panogah parastrelstvo, paraplavanje, paranamizni tenis in paraatletika, v kateri je prvo zlato odličje osvojila Pavla Sitar leta 1972 v nemškem Heidelbergu. Na zadnjih poletnih paralimpijskih igrah v Tokiu se je slovenska reprezentanca razveselila srebrne in bronaste kolajne Frančka Gorazda Tirška v parastrelstvu.

»Paralimpijske igre so vrhunec kariere vsakega parašportnika, zato na Zvezi ŠIS – SPK vso našo pozornost in napore vlagamo v zagotavljanje optimalnih pogojev za priprave in trening, obenem pa že sedaj samozavestno pričakujemo nastope naših parašportnikov,« je ob obeležitvi 100 dni do Pariza dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze ŠIS – SPK.

Nekaj potnikov za Pariz že znanih

Nastop na paralimpijskih igrah v Parizu so si že zagotovili Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, v paralokostrelstvu, Franček Gorazd Tiršek, v parastrelstvu, in ženska reprezentanca odbojke sede, ki je na odločilni tekmi, finalu kvalifikacijskega turnirja na Kitajskem, premagala izjemno kakovostno reprezentanco Irana. Nekaj naših parašportnikov pa se bo vse tja do konca julija še borilo za paralimpijsko vozovnico v Pariz.

Več o 100 dni do Pariza:

100 dni do Pariza – Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (zsis.si)

Brutalno dober video: 100 dni do Pariza – Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite (zsis.si)

Na vsakem treningu si poskušam predstavljati pritisk, kakršnega občutim na tekmovanjih. In ne le, da si ga predstavljam, temveč se ga učim tudi obvladovati. Glede na to, da so to moje prve igre, pričakovanj nimam. Iz preteklih izkušenj sem se naučila, da je ob večjem pričakovanju lahko večje tudi razočaranje, če pričakovanja niso uresničena. Glede na to, da bova z Manfredom skupaj, najin prvorojenec pa bo večji del časa preživel v varstvu pri babicah, sicer prav tako v Parizu, a vendarle ne z nama v paralimpijski vasi, si želim predvsem, da si bom znala  dopovedati, da je vse OK. Da so skrbi nepotrebne in da se lahko osredotočim le na vrhunski naslednji strel,“ je povedala paralokostrelka Živa Lavrinc.

Kampanja »V športu mi ni para« navdihuje, povezuje in aktualizira enakovrednost športa in športnikov

Dolgoletna partnerja Lidl Slovenija in Zveza ŠIS – SPK sta tudi letos združila moči v kampanji, s katero želita pozornost javnosti usmeriti na slovenske parašportnike in njihove zavidljive uspehe. S kampanjo »V športu mi ni para«, ki poudarja vrline parašportnikov, želijo slovenskemu občinstvu približati parašport, spodbujati navijaško zavest in na ta način prispevati k spreminjanju percepcije parašporta v javnosti.

»V Lidlu Slovenija z občudovanjem podpiramo slovenske parašportnike in se veselimo njihovih uspehov. S kampanjo »V športu mi ni para« želimo poudariti edinstvenost vsakega posameznika in izpostaviti odlike parašportnikov, ki so skupne vsem športnikom in so nam lahko vsem v navdih. Ravno zato našim parašportnikom v športu resnično ni para,« je dejala Metka Šilar Šturm, vodja korporativnih zadev v Lidlu Slovenija.

V kampanji v ospredje postavljajo parastrelca Frančka Gorazda Tirška, paraplezalko Manco Smrekar, paraplavalca Gašperja Glušiča, paralokostrelko Živo Lavrinc, košarkarja na vozičku Davida Škorjanca ter Tijo Vrhovnik in Matjaža Majdiča, tekmovalca v odbojki sede.

Print Friendly, PDF & Email