Laško, 03. maja (STA) – Laško bo od 4. do 7. maja že sedmič prizorišče enega najmočnejših tekmovanj za namiznoteniške igralce invalide na svetu. Prvi turnir je bil leta 2004 v Laškem, leta 2007 pa so se športniki pomerili v Kranjski Gori, kjer je bilo tistega leta tudi evropsko prvenstvo.

Prireditelji, Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, v izvedbi 2011 v Laškem pričakujejo rekordno udeležbo. Razlog za to so vse bližje paraolimpijske igre naslednje leto v Londonu in s tem povezano zbiranje potrebnih točk, pa tudi sloves turnirja kot enega najbolje organiziranih na svetu.

Na 8. odprtem prvenstvu Slovenije – Thermana Laško 2011 bo nastopilo 343 tekmovalcev iz 36 držav; 184 se jih bo pomerilo na invalidskih vozičkih v kategorijah od 1 do 5, 159 tekmovalcev pa v kategorijah od 6 do 10, kjer tekmujejo stoje.

Prvič se bo slovenskemu občinstvu predstavila namiznoteniška velesila Kitajska. Z največ tekmovalci, 34, prihaja Francija, sledita Kitajska (26) in Italija (20). V Laškem bo nastopilo osem aktualnih paraolimpijskih zmagovalcev iz Pekinga 2008, 12 aktualnih svetovnih prvakov iz leta 2010 ter 16 vodilnih na svetovni lestvici.

Slovenijo bodo pod vodstvom glavnega trenerja Damijana Lazarja in pomočnika Darka Kojadinoviča zastopali Mateja Pintar, Andreja Dolinar, Barbara Meglič, Jolanda Belavič, Bojan Lukežič, Ivan Lisac, Primož Kancler in Davorin Dervarič.

Največ pozornosti bo veljalo paraolimpijski zmagovalki iz leta 2004 ter bronasti iz Pekinga 2008 Mateji Pintar, prav tako pa tudi Andreji Dolinar, ki je skupaj s Pintarjevo na lanskem SP osvojila bronasto medaljo v ekipni konkurenci. Zanimiv bo tudi nastop Belavičeve v kategoriji 9, ki je na trenutno desetem mestu svetovne lestvice in potrebuje čim več točk za paraolimpijske igre 2012. Te bosta potrebovala tudi Lukežič in Lisac, ki bosta tekmovala v močni konkurenci kategorije 3.

Slovenske igralke in igralci so na dosedanjih sedmih turnirjih, šestih v Laškem in sedmih v Kranjski Gori, skupaj osvojili 25 medalj, od tega devet zlatih.

 

Print Friendly, PDF & Email