Project Description

Para-badminton je šport za vse. Para-badminton je šport, ki ga lahko igrajo tako moški kot ženske različnih oblik invalidnosti, ne glede na starost in predhodno znanje. Gre za hitro rastoči šport, ki vsako leto privabi vedno več udeležencev, tako tekmovalno kot tudi rekreativno.

Uradna pravila so bila dogovorjena leta 2013, leta 2014 pa je bil para-badminton uvrščen med para-olimpijske športe – premierno na poletnih para-olimpijskih igrah 2021 v Tokiu.

Vabljeni k ogledu kratke video predstavitve novega para-olimpijskega športa:

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=NLUxhpg16A4

KAKO IGRATI PARA-BADMINTON

Tako kot badminton, se tudi para-badminton igra s peresno ali plastično žogico, in sicer na pravokotnem igrišču, ločenem z mrežo. Cilj je, z loparjem udariti žogico v polje nasprotnika z namenom, da nasprotnik naredi napako in tako osvojiti točko.

Poenostavljeno točkovanje:

  • tekmo sestavljajo najboljše izmed 3 iger do 21 točk,
  • igralec, ki osvoji izmenjavo udarcev (angl. rally) doda točko svojemu rezultatu in naslednji servira,
  • pri izenačenju 20:20, se igra na dve razliki,
  • pri izenačenju na 29:29, zmaga igralec, ki doseže 30-to točko,
  • igralec, ki zmaga igro (angl. set), servira v naslednji igri.

Športniki tekmujejo v disciplinah posamično (moški/ženske), dvojice (moški/ženske) in mešane dvojice.

KDO LAHKO IGRA PARA-BADMINTON

Vrsta okvare

Pravila klasifikacije določajo, da obstajajo različne oblike invalidnosti, ki jih je mogoče klasificirati. Te med drugim delimo na: okvaro hrbtenice, skoliozo, multiplo sklerozo, amputacije, cerebralno paralizo, okvaro kolkov, razliko v dolžini nog, amputacijo zgornjih okončin in pritlikavost.

Klasifikacija

Športniki so razvrščeni v “športne razrede”, tako da se zagotovi poštenost na tekmovanju. Para-badminton športnike razvrsti v 6 športnih razredov.

  • Športni razredi za invalidske vozičke – WH1 in WH2
  • Stoječi športni razredi – SL3, SL4 in SU5
  • Športni razred pritlikavost – SS6

Invalidski voziček 1 (WH1): Igralci tega razreda potrebujejo invalidski voziček za igranje badmintona. Igralci v tem razredu imajo navadno okvaro obeh spodnjih okončin in trupa.

Invalidski voziček 2 (WH2): Igralci v tem razredu potrebujejo invalidski voziček za igranje badmintona. Igralci v tem razredu bi lahko imeli okvaro enega ali obeh spodnjih okončin (manj kot WH1) in minimalno ali brez okvare trupa.

Stoječi spodnji 3 (SL3): Igralci v tem razredu morajo igrati stoječe. Igralci v tem razredu imajo največkrat okvaro enega ali obeh spodnjih okončin in slabo ravnotežje med hojo ali tekom.

Stoječi spodnji 4 (SL4): Igralci v tem razredu morajo igrati stoječe. Igralci v tem razredu imajo slabitev (manj kot SL3) na enem ali obeh spodnjih okončinah in minimalno slabitev ravnotežja med hojo ali tekom.

Stoječi zgornji 5 (SU5): Igralci v tem razredu morajo igrati stoječe. Igralci v tem razredu imajo okvaro zgornjih okončin.

Pritlikavost 6 (SS6): Igralci v tem razredu so manjše rasti zaradi genetskega stanja, ki ga pogosto imenujemo “pritlikavost”.

Vabljeni k ogledu kratkega videa o klasifikaciji:

https://www.youtube.com/watch?v=t9aJ7HjUxzI&feature=youtu.be

KJE SE LAHKO PRIJAVIM

Z zainteresiranimi kandidati, bomo v Sloveniji našli primerno oddaljeno in dostopno dvorano, ker bi se v času sezone (od oktobra do maja) oziroma po dogovoru srečevali na vodenih vadbah pod okriljem Žige Frass-a, licenciranega trenerja para-badmintona s strani Evropske badmintonske zveze.

Za prijave ali dodatne informacije pišite na ziga.frass@gmail.com.

Print Friendly, PDF & Email