Danes je na Poljsko odpotovala strelska reprezentanca v postavi Franc Pinter, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Veselka Pevec in Dušan Rupar. Slovensko peterico čaka nastop na IPC svetovnem pokalu v strelstvu v mestu Szczecin, ekipo pa spremlja pomočnik trenerja Aleš Kosmač. To bo hkrati prva tekma oz. uradno tekmovanje po sedmih mesecih treninga, zato se ga vsa peterica še kako veseli.

1504_strelstvo_00

Pozorni na pravila

»Ker so se z novim letom spremenila pravila, prišlo je do poenotenja s predpisi mednarodne strelske zveze, smo temu namenili največ časa,« pove glavna trenerka Polona Sladič, ki poudari, da so zaradi spremenjenih pravil precej časa namenili tudi treningu finala.

Po novih pravilih se v rednem delu namreč ne šteje samo cela številka zadetka, ampak tudi decimalne številke. Maksimalen rezultat tako ni več 600 krogov, ampak teoretično 654 krogov (če bi strelec šestdesetkrat zadel maksimalnih 10,9 kroga). Najboljših osem strelcev se uvrsti v finale, kjer se po novem rezultat iz kvalifikacij ne šteje več, ampak šteje samo finale in sicer se strelja 20 strelov, po osmih strelih pa na vsaka dva strela izpade en tekmovalec, dokler se v zadnjih dveh strelih preostala tekmovalca ne pomerita za zmago. Potrebno se je bilo navaditi tudi na precej skrajšane čase streljanja.

»Nismo zanemarili tudi tega, da sedaj veliko pomenijo rezultati na decimalko že v rednem delu tekmovanja. Ni nepomembno, ali zadaneš 10.0 ali 10.9. To ni več identičen rezultat,« pojasni Sladičeva, ki že 18 let bdi nad slovensko izbrano vrsto. Ker tako dolgo ni bilo tekmovanj, v slovenski reprezentanci niso zanemarili niti faktorja motivacije: »Tudi na to nismo pozabili,« še doda Sladičeva, ki pove, da so zadnjih sedem mesecev trenirali od 4-5-krat na teden.

Visoka pričakovanja

Pričakovanja so renomeju slovenske vrste visoka, a realna. »Tiršek, Pavlin in Pinter so vedno v svetovnem vrhu, tudi to pot so kandidati za najvišja mesta. Rupar je v fazi vračanja po zdravstvenih težavah v preteklih sezonah, medtem ko je Pevceva lani prvič okusila mednarodna tekmovanja. Sedaj je na nas, da se na tej ravni pozicionira,« še izvemo.

Nastopalo se bo v kategorijah – SH1 in SH2, streljalo se bo z zračno puško. Rupar in Pinter bosta nastopila v SH1, Tiršek, Pavlin SH2, Pevec pa bo pridobila uradno kategorijo po opravljeni klasifikaciji.

Print Friendly, PDF & Email