Strelska reprezentanca v sestavi Franc Pinter, Damjan Pavlin in Gorazd F. Tiršek se je pod vodstvom Polone Sladič in Aleša Kosmača vrnila iz Osijeka, kjer je od 9.-14.7.2015 potekal prvi letošnji IPC svetovni pokal, kjer lahko strelci dosežejo neposredne kvote za nastop na paraolimpijskih igrah v Riu 2016.

2015_strelci_01

Uspeli v lovu na dve kvoti

V štiričlanski slovenski reprezentanci sta kvoti za Slovenijo že na lanskem svetovnem prvenstvu v Suhlu zagotovila Veselka Pevec in Gorazd F. Tiršek, tako, da je (bil) glavni cilj letošnje sezone na treh svetovnih pokalih (Osijek, Sydney in Atlanta) zagotoviti še dve kvoti, ki sta jih lahko osvojila še Damjan Pavlin in Franc Pinter, kar bi pomenilo,da bi reprezentanca v Riu nastopila v popolni postavi.  Da bo strelcem to uspelo že kar na prvem tekmovanju, je bilo glede na konkurenco težko pričakovati, a ravno to se je zgodilo. Najprej je kvoto dosegel Franc Pinter-Ančo, ter si tako zagotovil nastop še na sedmih paraolimpijskih igrah. Zadnji dan tekmovanja pa je enako uspelo tudi Damjanu Pavlinu, za katerega bodo to četrte paraolimpijske igre. Za dodatno veselje pa je poskrbel Gorazd F. Tiršek, ki je prepričljivo zmagal v disciplini R4 – zračna puška stojein z rezultatom 212 krogov tudi postavil nov evropski rekord.

Brez Pevčeve

Strelci so tako odlično opravili s svojimi nastopi, saj sta se Pavlin in Tiršek uvrstila v oba finala, ter zasedla 1. in 7. mesto (Tiršek) oz. 4. in 7. mesto (Pavlin) Pinter pa v eno (5. mesto). Škoda je le, da je morala udeležbo zaradi zdravstvenih težav na dan odhoda odpovedati Veselka Pevec, saj bi v ekipni konkurenci skupaj s Pavlinom in Tirškom bila med najboljšimi.

Med svetovno elito

Pogled na lestvico držav z osvojenimi kvotami, pa je razveseljujoč: med 34-imi državami, ki so zaenkrat ovojile kvoto, je Slovenija na 7. mestu, pred njo so samo strelske velesile, kot so Kitajska, Koreja, Velika Britanija, Rusija… Strelci se bodo sedaj nadaljnjih tekmovanj lahko udeležili razbremenjeni lovljenja kvot za Rio a seveda kot vedno – s ciljem za kar najvišjo uvrstitev.

:: Uradni rezultati iz Osijeka

Print Friendly, PDF & Email