Project Description

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Nazaj na seznam športov” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.zsis.si%2Fzelim-sodelovati%2F|||”][vc_column_text]

Paratriatlon

[/vc_column_text][ultimate_spacer height=”60″][vc_column_text]Paratriathlon je razmeroma mlad šport, ki pa se zaradi priljubljenosti in dobrega razvojnega načrta ITU (mednarodne triatlonske zveze) skokovito razvija. Tako je danes praktično že integriran v vsa večja triatlonska tekmovanja na svetu. [/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”26422,26423,26424,26425,26427″ img_size=”210×130″][vc_column_text]Trenutno poznamo 5 tekmovalnih kategorij za športnike invalide, ki tekmujejo na sprint triathlon razdalji in sicer: 750 m plavanje, 20 km kolesarjanje (handcycle, tandem) in 5 km tek (voziček).

ITU vsako leto organizira serijo tekmovanja ITU series z zaključkom s Svetovnim prvenstvom. Vsako leto je organizirano tudi Evropsko prvenstvo pod organizacijo ETU (Europian triathlon unit). Paratriatlon je paraolimpijski šport od leta 2016.

Kategorije:

  • PT1 – sedeči, invalidski voziček; v skupino spadajo paraplegiki, kvadraplegiki, osebe z dvojno amputacijo nog, polio (poliomyelitis), osebe s motnjo v gibalnem sistemo katera jim ne dovoljuje uporabe klasičnega kolesa. Uporabljajo “hand-cycle” kolo na ročni pogon pri kolesarjenju in tekmovalni voziček na tekaški progi.
  • PT2 – resne poškodbe nog vključujoč nadkolensko amputacijo. Športniki uporabljajo nadkolensko protezo in vozijo klasičen kolo s prilagoditvami in tečejo z ali brez bergel.
  • PT3 – “les autres” vsi ostali, ki n sodijo točno v katero drugo skupino. Sem se uvrščajo osebe z multiplo sklerozo, mišično distrofijo, celebralno paralizo, amputacijo obeh nog ali paralyze obeh nog, okončin. Vozijo tricikelj ali klasičen kolo s prilagoditvami in lahko pri tekaškem delu uporabijo proteze ali opornice.Poškodba rok; skupina vključuje tudi paralizo rok, nadkomolčno in podkomolčno amputacijo ali poškodbo v obeh zgornjih okončinah. Kolesarijo s klasičnim kolesom s prilagoditvami, uporabljajo opornice, proteze, tako med kolesarjenjem kot med tekom.
  • PT4 – Zmerna poškoba nog; podkloneska amputacija. Uporabljajo klasično kolo s prilagoditvami zaradi nožne proteze. Uporabljajo lahko proteze med tekom.
  • PT5 (VI) – Slepi; osebe s popolno slepoto, ne prepoznavajo vidnega polja in predmetov na obe očesi, ne prepozanjo oblik in ne vidijo v nobeno smer. Športniku ima “guide” spremljevalca, ki je istega spola in nacioanalnosti in je prisoten skozi vso tekmo. Slabovidni; osebe imajo omejen vid, imajo ostrino manj kot 6/60 in vidnega polja manj kot 40 stopinj. Športniku ima “guide” spremljevalca, ki je istega spola in nacioanalnosti in je prisoten skozi vso tekmo.

Organizacije, ki se ukvarjajo s paratriatlonom v Sloveniji:

  • Zveza za šport invalidov Slovenije
  • Triatlon zveza Slovenije
  • Center slepih športnikov vidim cilj – zavod za razvoj slepih športnikov

Kontakt:
Na vsa vprašanja glede paratriatlona vam bo z veseljem odgovoril:

  • Zveza ŠIS-SPK, info@zsis.si

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″] [vc_column_text]

Video predstavitev športa

[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=QelANCUJhwo”][vc_column_text]

Obrni se na našega strokovnjaka preko kontaktnega obrazca.
Odgovor lahko pričakuješ v najkrajšem možnem času!

[/vc_column_text]

    [/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

    Dodatne slike

    [/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”26426,26428,26429″ img_size=”210×130″][/vc_column][/vc_row]

    Print Friendly, PDF & Email