Vročica pred SP na Bledu narašča tudi v slovenski posadki invalidov dvojnega dvojca . Končno ji je pred približno enim mesecem uspelo dobiti uradni tekmovalni čoln, nabavo katerega je omogočil organizacijski odbor svetovnega prvenstva Bled 2011.

Sicer pa sta Dejan Fabčič in Mojca Tomažin, ki sta na lanskem svetovnem pokalu na Bledu uspešno opravila zahtevne zdravstvene klasifikacije, takoj po tem pričela »suhi trening« veslanja na napravi, imenovani ergometer. Na teh napravah opravljajo suhe treninge tudi veslači neinvalidi.

Od pomladi letošnjega leta pa so se pričeli treningi na vodi na Ljubljanici v okviru Veslaškega kluba Ljubljanica, ki jima je tudi »posodil«  tekmovalni čoln. Ker pa ta ni prirejen za veslanje invalidov, sta treninge opravljala ločeno in sicer je vedno bil »soveslač« glavni trener, dr. Vladimir Meglič, kar je omogočilo vsaj vadbo vseh potrebnih veslaških veščin na vodi. Vsekakor pa to ni isto, kot veslati v prirejenem tekmovalnem čolnu v postavi, kot bo nastopila na svetovnem prvenstvu. To jima je bilo dejansko omogočeno s »prihodom« pravega, prirejenega tekmovalnega čolna in zato so postali treningi bolj pogosti in intenzivni.

Tudi ta podaljšan vikend za njiju in glavnega trenerja ne bo počitka. Tako bosta vse tri dni od sobote, 13. pa do ponedeljka, 15. avgusta od 8. ure zjutraj na Ljubljanici (Špica). Nato sledijo dnevi »suhega« treninga doma vse do sobote, 20. avgusta, ko posadka skupaj s čolnom odhaja na Bled. Njun trener dr. Vladimir Meglič pa že dan ali dva prej, saj ga čakajo še številne obveznosti kot direktorja svetovnega prvenstva.

Vsekakor bi brez podpore osrednje nacionalne organizacije, Zveze za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijskega komiteja, ta projekt težko izpeljali. Pokritje dela stroškov s pomočjo ZŠIS-POK skupaj z Veslaško zvezo Slovenije in Veslaškim klubom Ljubljanica, ki sta zagotovila določen ostali »suport«, je realizirala napovedi, ki sta jih  v pismu podpore SP Bled 2011 med drugim zapisala predsednik države dr. Danilo Türk, ki je obenem tudi častni pokrovitelj prvenstva (»…vesel bom, če bo pozornost organizatorjev usmerjena tudi k mladi generaciji in invalidom ter njihovo aktivno vključevanje v svet veslaškega športa…«)  ter Janez Benčina, predsednik organizacijskega odbora prvenstva (»…pod posebnimi pogoji bomo povabili veslače iz dežel v razvoju in poskrbeli za integracijo invalidov v tekmovalni in obiskovalni del…«).

Dejan in Mojca že nestrpno čakata na trenutek, ko bosta lahko prvič zaveslala na blejskem jezeru in tako preizkusila teren, ki ju čaka za prvi, kvalifikacijski nastop, ki bo za vse posadke invalidov v ponedeljek, 29. avgusta od 9.30 do 11. ure. Trenutno je prijavljenih 69 posadk invalidov iz 20 držav, točno število pa bo znano po 16. avgustu, ko je zadnji rok prijav. Dejan in Mojca bosta veslala v kategoriji TAMix2x – mešani dvojni dvojec, kjer je trenutno prijavljenih največ posadk in sicer 18.

 

{boncko}/111108_bled/{/boncko}
Mojca in Dejan v »svojem« tekmovalnem čolnu pod vodstvom dr. Vladimirja Megliča.
Foto: Jana Čander

Print Friendly, PDF & Email