Za uvod naj zapišemo, da se v mednarodnem jeziku uporablja izraz adaptive rowing oziroma prilagojeno veslanje. To pa nikakor ne pomeni, da se veslanje kot šport prilagaja invalidom, ampak je prilagojena le oprema. Se pa veslanje za posadke invalidov v osnovi razlikuje le v dolžini proge, ki je 1000 , za neinvalide 2000 metrov. Prilagojeno veslanje se je pričelo najprej razvijati v ZDA, Avstraliji, Nemčiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. V nekaterih od navedenih držav je bilo ločeno od rednega, v nekaterih pa je bilo vezano na lokalne veslaške klube.

{boncko}/110816_Zgodovina_veslanja/{/boncko}
Foto: Jana Čander

Prvi simpozij na temo prilagojenega veslanja se je odvijal leta 1996. Na njem so sodelovali predstavniki programa prilagojenega veslanja iz različnih držav, prav tako pa tudi predstavniki Svetovne veslaške zveze FISA. Udeležence simpozija je nagovoril bivši vrhunski veslač, ki pa je po nesreči ostal paraplegik. Izrazil je največjo željo, da bi prilagojeno veslanje čim prej vključili v program paraolimpijskih iger. In prav ta ideja je bila sprejeta kot glavni zaključek simpozija. Prvi eksibicijski nastop posadke iz ZDA v moškem enojcu za invalide se je odvil leta 1999 na članskem SP v Canadskem St. Catherinasu.

Že leta 2001 je bil pri FISI imenovan poseben odbor za prilagojeno veslanje in leta 2002 je na članskem SP v Španiji (Sevila) nastopilo že 38 veslačev invalidov in sicer v moških enojcih in v četvercih s krmarjem. Na SP v Milanu Italija so dodali še posadke za ženske enojce in mešane dvojne dvojce . Rekordnih 116 veslačev v 58 čolnih pa se je leta 2007 pomerilo na SP v Munchnu.

Zgodovinski mejnik je prilagojeno veslanje doživelo leta 2005, ko je Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) sprejel sklep o uvrstitvi prilagojenega veslanja v družino paraolimpijskih športov. Tako je bila ta športna panoga najmlajša na POI leta 2008 v Pekingu, kjer je nastopilo 48 veslačev in 48 veslačic iz 24 držav iz vseh petih kontinentov. Od 12 medalj, podeljenih na POI v Pekingu, jih je osvojilo kar 9 držav iz petih kontinentov, to pa  kaže na izredno razširjenost prilagojenega veslanja v svetu.

V Sloveniji so se prvič istočasno na enem mestu pomerili veslači obeh kategorij na Svetovnem pokalu leta 2010 na Bledu. Slovenija na tem pokalu še ni nastopila, so pa potencialni kandidati za reprezentanco opravili zahtevne klasifikacijske preglede.

Leto 2011 pa je prelomno tudi za prilagojeno veslanje v Sloveniji.. Bled namreč po 22 letih ponovno gosti člansko svetovno prvenstvo, na katerem bodo skupaj nastopile posadke rednega programa in posadke invalidov. Med slednjimi bo prvič nastopila slovenska posadka mešanega dvojnega dvojca v zasedbi Dejana Fabčiča in Mojce Tomažin

 

Print Friendly, PDF & Email