Project Description

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Nazaj na seznam športov” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.zsis.si%2Fzelim-sodelovati%2F|||”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/4″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

Atletika gluhi

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Atletika je kraljica športa. Sestavljajo jo elementarna gibanja kot so tek, skok, met in hitra hoja. [/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”26566,26567,26568,26569,26574″ img_size=”210×130″][vc_column_text]Atletika je večinoma individualni šport razen štafetnih in ekipnih tekmovanj. Je ena od najstarejših oblik športnih tekmovanj, saj so se v njej pomerili že stari Grki. Atletska tekmovanja segajo v prazgodovino in imajo svoje prve zaznave že iz leta 2250 pr. n. št.

Discipline v teku obsegajo razdalje od 60m in vse do maratona(42.195m) ter od 60m ovire do 3000m zapreke. Skoki obsegajo; skok v daljino, troskok, skok v višino in skok s palico. Mete sestavljajo; suvanje krogle, met diska, kopja in kladiva. Hitra hoja se izvaja na razdaljah od 20km do 50km.

Tekmovanja se izvajajo na prostem in v dvorani. Na prostem se lahko izvajajo na stadionu, ki ima 400m krožno stezo in izven stadiona na cesti, na naravnih površinah (kros) in v gorah (gorski teki). V dvorani imamo 200m krožno stezo.
Atletika je seveda osnova za vse ostale športe zato je s svojimi elementi teka, skoka in meta prisotna praktično v vseh športnih disciplinah.

Gluhi atleti nastopajo na evropskih tekmovanjih na prostem in v dvorani, ki so organizirana pod okriljem EDSO in na svetovnih ter olimpijskih igrah gluhi, ki jih organizira ICSD oziroma Deaflympics.

Letos bo v mesecu juliju na Olimpijskih igrah v Samsunu v Turčiji meseca julija barve Slovenije zastopal Tadej Enci v teku na 400m. Enci že ima bronasto medaljo z Evropskega prvenstva na prostem 2015 v teku na 400m, leta 2016 pa je postal Evropski prvak v dvorani prav tako v teku na 400m.

Atletske discipline za gluhe so povsem enake kot za slišeče tekmovalce. Razlikujejo se zgolj štartna povelja pri tekih, ki so na tekmovanjih gluhih podana na semaforju s tremi svetlobnimi signali, kjer različne barve nadomestijo povelja: na mesta, pozor in pok pištole oziroma v zadnjem času elektronski zvočni signal.

V Sloveniji gluhi atleti tekmujejo pod okriljem Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) in Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja (Zveza ŠIS-SPK)

Kontakt:

  • Grega Dolinar, GSM 040 589 232.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Video predstavitev športa

[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=lmMPXLexvYs”][vc_column_text]Obrni se na našega strokovnjaka preko kontaktnega obrazca.
Odgovor lahko pričakuješ v najkrajšem možnem času!
[/vc_column_text]

    [/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

    Dodatne slike

    [/vc_column_text][vc_gallery type=”image_grid” images=”26573,26571,26570,26572″ img_size=”210×130″][/vc_column][/vc_row]
    Print Friendly, PDF & Email