V soboto, 21. novembra 2015 je v Šolskem centru Krško – Sevnica potekala 3. Promocija športa invalidov. Preizkusiti se je bilo moč v naslednjih športih: Parakolesarstvo so predstavili: slovenska reprezentata, ki imata za cilj paraolimpijske igre v Riu: David Kuster na cestnem kolesu, gre za kolesarja z umetno nogo in Primož Jeralič na ročnem kolesu ter njun trener Aleksej Dolinšek. Obiskovalci so lahko preizkusili cestno kolo na trenažerju in ročno kolo, ki je bilo zanimivo že zaradi samega izgleda, saj gre za kolo, kjer tekmovalec sedi v počepu z nogami pod sabo, pri poganjanju z rokami pa se nagiba naprej.

Tudi curling in košarka

Curling na vozičkih sta predstavila reprezentant Žiga Bajde in Jana Ferjan, ki sta imela namesto kamnov, ki se sicer uporabljajo pri curlingu na ledu, plastične kamne na koleščkih, ki so namenjeni prikazu curlinga na parketu. Ta panoga je bila še posebej zanimiva vsem uporabnikom invalidskih vozičkov, saj je igra preprosta in zanimiva tudi za težje oblike invalidnosti.

Košarko na vozičkih so zaigrali in predstavili košarkarji Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki so vključeni v košarkaško ligo Soča oprema, katere koordinator je Zveza paraplegikov Slovenije. Igra se na športnih invalidskih vozičkih, ki imajo kolesa z nagibom navznoter in so brez zavor, vodenje le-tega in žoge pa zahteva specifična znanja.
Za zabavo pa so obiskovalci lahko igrali fusbar, ki je podoben ročnemu nogometu, le da so igralci sami žive figure, ki se z rokami držijo droga, se premikajo levo in desno in pri tem igrajo nogomet.

“Veseli smo, da je v Sloveniji že kar velik nabor različnih športov za invalide, dejstvo pa je, da je invalide še vedno težko privabiti k športnemu udejstvovanju, pa vendar smo veseli za vsakega, v katerem smo prebudili zanimanje zanj in je s pomočjo tovrstnih promocij spoznal in našel svoj šport,” je ob koncu povedala Tatjana Lapuh, ki je s svojo ekipo poskrbela za zgleden dogodek in promocijo športa invalidov.
Print Friendly, PDF & Email