Slovenski športniki paraolimpijci dosegajo vrhunske rezultate, število športnikov in športnic pa narašča. Sistemsko spremembo percepcije in senzibilnost do športa invalidov pa je potrebno razvijati od otroštva naprej, zato Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite nadaljuje s projektom Paraolimpijski šolski dan, ki nosi moto »Kdor se igra, se rad ima«. Zato smo danes, v petek, 11. decembra, gostovali na Osnovni šole Elvire Vatovec Prade.

Še več takih akcij

»Za nami je uspešen dan, lepo je bilo. Učenke in učence sem seznanila z odbojko sede, spoznali so pravila, na koncu pa smo odigrali tudi revialno tekmo. Takih dni se še veselim. Dobro bi bilo, da bi obiskali vsako šolo. Nenazadnje bi lahko tudi mlade invalide usmerili v šport,« je po koncu druženja na šoli povedala odbojkarska reprezentantka Mira Jakin.

Na drugi strani šole so prisluhnili Galu Jakiču, ki je šolarjem predstavil paraolimpijske igre, poudarek pa je bil na zadnjih v Londonu, ki so botrovali tudi množičnemu zanimanju za šport invalidov. »Zelo zanimivo je bilo, zdaj drugače gledamo na šport invalidov. Sploh nismo vedeli, da paraolimpijske tako izgledajo,« so v en glas povedali učenke in učenci, ki so se preizkusili v odbojki sede, košarki na vozičku in golbalu.

V spomin na Anastasio

Pred leti je to osnovno šolo obiskovala tudi nekdanja odbojkarska reprezentantka Anastasia Ljutič. »Moja učenka je bila, od življenja pa me je naučila toliko, kot nihče prej toliko,« pa se je svoje nekdanje učenke spomnila športna pedagoginja Nataša Janičijevič. Anastasia je po zahtevni operaciji ostala brez noge, septembra 2008 pa je zavoljo zdravstvenih težav umrla. Ravno v času, ko je bila reprezentanca odbojke sede na paraolimpijskih igrah v Pekingu. Morala bi z njimi, a se ji je stanje poslabšalo. »Ostala je v mojem srcu, zdaj govorim o njej vsem generacijam, športu invalidov pa vsako leto posvetimo precej pozornosti,« je še dodala profesorica športne vzgoje.

Paraolimpijski šolski dnevi že potekajo po desetih evropskih državah. Na Hrvaškem program izvajajo že štiri leta, v tem času se je več kot 52.000 na 120 šolah seznanilo s paraolimpizmom. V Sloveniji smo leto obiskali že Ljubljano, Kranj in Laško, do konca leta pa bomo še v Mokronogu in Ljubljani. Projekt podpira Zavarovalnica Triglav.

 

Print Friendly, PDF & Email